Данаил Кирилов: Правомощията на „тримата големи“ стоят като казус повече от 10 години

Правомощията на „тримата големи“ стоят като казус за изпълнение повече от 10 години. Това каза министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Относно идеята за промени в Наказателно-процесуалния кодекс по отношения на „тримата големи“ в Съдебната система, той коментира: "Това е задача, която трябва да решим, да приключим работата по тази препоръка. Действително, както и в предходния разговор беше уточнено, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае само главния прокурор или „тримата големи“, обясни той.

„Лично аз предприех множество инициативи за публично обсъждане на първото предложение за въвеждане на такъв режим. Тези обсъждания продължават. В края на миналата седмица, в четвъртък и в петък, имахме кръгла маса с участието на колеги представители на Отдела на решенията на Европейския съд за правата на човека“, припомни Кирилов.

Според него този дебат е бил изключително важен.

„Не случайно този казус стои като тема за изпълнение повече от 10 години. Очевидно е, че имаме съоръжение, което би следвало прецизно да изследваме. Повдигнаха се в този дебат и изискванията на Конституцията. Тук ще посоча, че би следвало всички да съобразяваме, че режимът на „тримата големи“ е установен още в Конституцията и във всички конституционни норми“, добави той.

„Техният статут е равен. Води се дебат в кой точно доклад с препоръки на механизма за сътрудничество и оценка е посочено „тримата големи“ и точно това се има предвид. Става дума за главния прокурор и за висши магистрати“, уточни Кирилов.

„Колегите освен решението на Европейския съд за правата на човека съобразяват и тази специфика, че ние имаме института на „тримата големи“, които имат особено място в органа за управление и независимост на съдебната система – Висшия съдебен съвет“, заяви правосъдния министър.

„Тримата са членове по право. Тримата се избират и назначават по един и същи ред“, добави той.

Коментари

 1. 2019.06.23 | 12:52

  Боко, откъде ги намираш такива педерасти като тоя все бе? И Цачева педераст и тоя лесбийка. Уникален си в избора си!

  1. 2019.06.23 | 14:08

   Боко, да ти го тресне на дълбоко!

 2. 2019.06.23 | 13:26

  Да не забравяме и Плевнелиев какъв манафин е...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет