Данаил Кирилов: Съдебната система у нас утвърди процесите на еманципацията

Със създаването на новия антикорупционен орган на практика продължаваме съдебната реформа, като в него ще бъдат представени същите институции. Този нов орган няма да бори само корупцията, но и организираната престъпност. Той също така ще помогне за институционалното укрепване на съдебната система и нейния вътрешен контрол. Това обяви в студиото на ''Още от деня'' по БНТ правосъдният министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св..

По думите му основната цел на новия орган ще бъде цялостното укрепване на върховенството на закона.

,,Смея да кажа, че съдебната ни система, особено през последните седем-осем години години, утвърди процесите на еманципацията, на независимостта и самоуправлението си'', добави Кирилов и допълни, че изборът за нов главен прокурор ще бъде тежък, ''какъвто по дефиниция е всеки избор у нас''.

На въпрос защо не е посочил свой кандидат за главен прокурор правосъдният министър отговори, че който и да беше посочил, той е щял да бъде ''облъчен политически''.

,,Гарант за прозрачния избор на главен прокурор следва да бъдат обществото, медиите... т.е. всеки, който може да формулира теза'', обясни Кирилов и заяви, че гражданските организации нямат право на номинации за избор на главен прокурор, защото това би било противоконституционно.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет