Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от "тримата големи"

  • 24 април 2019 09:38

  • 305
  • 4
Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от "тримата големи"
© Novini.bg

България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на развитието на съдебната система и борбата с корупцията. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. Според него реформата в съдебната система се случва, работи се и по механизъм за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

Главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите членки в Европейския съюз, каза още Кирилов пред БНР.

За мен лично би било неуспех (оставането на механизма за наблюдение – бел. ред.), но не бих искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството. Малко нещо останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на "тримата големи" и осъществяване на тази отговорност в детайли, каза министър Кирилов по повод процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на "тримата първи" в съдебната система: "Логиката за "тримата големи" следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване".

Този въпрос е коментиран и назад във времето, включително и аз съм го коментирал. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани "тримата големи", а логиката тук е следната – така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия, посочи още министърът.

Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. каза, че при встъпването си в длъжност като министър е срещнал "една добре работеща администрация, амбициозна": "Смятам, че сме готови да изпълним и поставените задачи, които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа".

Константин Тодоров
305 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.24 | 10:11

4

ШЕФОВЕТЕ ТИКВАТА и ЦВИНОКИО ,ПАК НИ ИЗЛЪГАХА ЧЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ИЗВЪНРЕДНИ.ГАДОВЕ КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСТКИ.

Умник Гюро

2019.04.24 | 09:56

3

Йончева за къщите: Аз не знам кой ми сра в гащите!

дани-ТЪПОТО

2019.04.24 | 09:53

2

е по умен гербераст от Тиквата и онзи от помощното училище за олигофрени -Цвинокио.Това се вижда от пръв поглед.

Генерал Решетников

2019.04.24 | 09:50

1

Бели спретнати къщурки,
с две липи отпред,
тук Елена свива хурки
с всяко евро...
и от дек на дек!

Добави коментар

Водещи новини