Бургаският съд отмени смяната на собствеността на либийския танкер "БАДР"

  • 03 май 2019 15:29

  • 484
  • 0
Бургаският съд отмени смяната на собствеността на либийския танкер "БАДР"
© Pixabay (архив)

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер "БАДР" е отменен с решение на Бургаския окръжен съд от 25 април тази година. Заради спор за финансови задължения между българско търговско дружество и либийска компания, собственост на либийската държава, танкерът "БАДР", който след смяната на собствеността се казва "БДИН", е задържан на бургаското пристанище от края на 2017 година.

Информациите, че либийският танкер трябва да бъде върнат на либийската държава, не отговарят на истината, заявиха от Бургаския окръжен съд. Според последното съдебно решение по заведеното гражданско дело по случая е обезсмислено действието на издадения изпълнителен лист от януари 2018 година за продажба на танкера. 

Съдебното решение обаче не отменя действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който извърши смяна на собствеността на танкера въз основа на договор за морска ипотека. За отмяна на неговите действия според Закона има друг съдебен ред. 

В края на миналата година на танкера бяха сменени флагът и екипажът. 

Междувременно Бургаският окръжен съд е отменил като недопустима исковата претенция на българското дружество "Булгаргеомин" срещу либийската компания "Либиан навигатор" за вземания в размер на 9 млн. 230 хил. щатски долара. В мотивите си магистратите посочват, че сдружението, което предявява финансовите претенции, не е правен субект и самият иск е недопустим, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини