Прокуратурата подхвана частния съдебен изпълнител, продал либийския танкер

  • 11 януари 2019 12:48

  • 1591
  • 0
Прокуратурата подхвана частния съдебен изпълнител, продал либийския танкер
© Pixabay (архив)

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10.03.2018 г. – 30.08.2018 г. в гр. Бургас, длъжностно лице (частен съдебен изпълнител) не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини