СГП повдигна обвинение на за компютърно престъпление и пране на пари

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Кръстьо М. за извършено от него неправомерно вмешателство с цел имотна облага в чужда информационна система - престъпление по чл. 319б ал.3 от НК и, за пране на пари- престъпление по чл. 253 ал.3 от НК, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Кръстьо М. е привлечен към наказателна отговорност, за това, че периода 25.02.2019г. - 02.04.2019г., в гр. София, с цел имотна облага, при условията на продължавано престъпление, без разрешение на своя работодател - ползвател на компютърна система за осъществяване интернет банкиране, е добавил компютърни данни за потвърждаване на банкови операции, като случаят е немаловажен, и с деянието са причинени значителни вреди в общ размер на 58 638 лв.

Второто обвинение спрямо Крьстьо М. е за това,че в същия период, в гр. София, е извършил повече от два пъти финансови операции с имущество, за което знаел, че е придобито от него чрез престъплението по чл. 319б, ал. 3 от НК.

До момента е установено, че извършените от него деяния са осъществени в рамките на изпитателен срок по предходно негово осъждане за кражба.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 319б ал.3 от НК Кръстьо М. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 1 /една/ до 3 / три/ години лишаване от свобода и глоба до 5 000 лв.

За престъплението по 253 ал.3 от НК законодателят е предвидил наказание“лишаване от свобода“ от една до осем години и глоба от 5 000 лв. до 20 000 лв.

Спрямо Кръсто М. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За обезпечаване на предвиденото наказание „глоба“, спрямо имуществото на обвинения са наложени обезпечителни мерки – „запори“ върху наличности по банкови сметки и „възбрана“ на недвижим имот.

Разследването по случая продължава.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет