МВР получи американско дарение за отдел „Киберпрестъпност“

Американско дарение за отдел „Киберпрестъпност“ значително увеличава капацитета на българското разследване.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Отделът при ГДБОП получи от Съединените щати модерно компютърно оборудване и устройства за съхранение на информация.

Новото оборудване ще даде възможност на  служителите в отдела да намира и съхранява доказателствен материал в процеса на своите разследвания.

Джейсън Кликнър, аташе на Сикрет сървис за България, посочи, че предоставеното оборудване е важен компонент, с помощта на когото ще се повиши  незабавно капацитета на отдел ‚Киберпрестъпност‘ за провеждане на ефективно разследване на компютърните престъпления.

Той подчерта, че „ГДБОП и американската Сикрет Сървис имат дълга история на съвместно партньорство при разследването на различни киберпрестъпления.  Сикрет сървис, посредством Държавния департамент, спонсорира Международна академия за правоохранители, която предоставя обучение при различните етапи на разследването на компютърните престъпления“.

Той изрази задоволство от възможността да връчи дарението, което „ще е от полза както за България, така и за Съединените щати в борбата им срещу транснационалната киберпрестъпност“.

 Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов благодари за дарителския жест и отбеляза, че „доброто сътрудничество между правоохранителните агенции на България и САЩ  става още по-силно.“ Той изрази увереност, че новата техника ще бъде използвана целенасочено от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в  усилията на дирекцията по противодействие на киберпрестъпленията, както и необходимостта да се работи целенасочено за засилване на капацитета при разследване на този вид престъпления.

Подобряването и модернизирането на техническия ресурс на отдел „Киберпрестъпност“ неминуемо ще допринесе за преодоляване на новите предизвикателства по линия противодействие и борба с киберпрестъпността и компютърносвързаните престъпления, предвид динамично развиващите се иновативни престъпления в съвременното модерно общество.

Спорт

още

Коментари

  1. 2018.06.13 | 17:24

    А Русия кога ще дари някой лев за борба с престъпността?!? Кога!?!

  2. 2018.06.13 | 17:02

    ЦРУ вече ще шпионира открито отдел за копмютърни престъления на МВР.

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?