Съдят двама надзиратели от затвора в Бургас заради смъртта на Горан Горанов

  • 21 март 2019 11:31

  • 2575
  • 2
Съдят двама надзиратели от затвора в Бургас заради смъртта на Горан Горанов
© Булфото (архив)

Днес, 21 март 2019г., Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Районен съд гр. Бургас обвинителен акт срещу Стилиян К. и Ангел М.- надзиратели в Затвора гр. Бургас, за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на лишен от свобода - престъпление по чл.122 ал.1 от НК.

Стилиян К. и Ангел М. са предадени на съда за това, че на 25.03.2017г., за времето от 07.00ч. до 07.30ч., в гр.Бургас, като надзиратели в Затвора-Бургас, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на лишен от свобода, настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност в Затвора Бургас.

Сутринта на 25.03.2017г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Г.Г., при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението ѝ с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия. Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Г.Г.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната. Ако бъдат признати за виновни, Стилиян К. и Ангел М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в Р България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2575 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2019.03.29 | 21:39

2

Че то и във всяко жилище може да се случи...с тази"маааалка"разлика,че масово не можем да си позволим парно....а и тези надзиратели ли отговарят за техническата поддръжка и безопасност, да не би и при тях да са направили оптимизация на служителите и да се налага те да извършват още 1001 допълнителни дейности?!?

Аз

2019.03.29 | 21:30

1

Дрън-дрън..та пляс...

Добави коментар

Водещи новини