Искат постоянен арест за бащата, пребил 14-годишната си дъщеря

  • 04 март 2019 08:52

  • 4523
  • 1
Искат постоянен арест за бащата, пребил 14-годишната си дъщеря
© Кадър БТВ

Районната прокуратура във Варна ще поиска постоянно задържане под стража за бащата, който в петък нанесе побой над детето си. 14-годишното момиче все още в болница с травми в корема, главата и със счупен нос.

„Обвиненията, които към настоящия момент са повдигнати, са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г. Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето”, обясни в  „Тази сутрин” по БТВ говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева.

Предстои събирането на доказателства, тъй като разследването е в начален етап. При наличието на такива ще бъде повдигнато и обвинение по новия текст от Наказателния кодекс за домашно насилие, по време на което е причинена телесна повреда.

„Това беше едно необходимо изменение във връзка със зачестилите случаи. По този начин работата ни е значително улеснена, защото с всички способи на закона бихме могли да защитим пострадалия и да преследваме извършителите”, коментира Алексиева.

По първоначални данни детето е със средна телесна повреда, но предстои съдебно-медицинска експертиза. Предвиденото в закона наказание за този вид престъпление е лишаване от свобода от 2 до 10 години.

Майката на детето Ирина Янкова разказа, че по време на развода бащата е поискал трите им деца да бъдат изслушани в съда. По думите й под негово влияние и от страх са казали, че искат да останат при него.

„Физическият и психически тормоз от негова страна към мен продължи и след развода. Така бях принудена да замина при родителите си”, разказа Ирина.

Тя допълни, че е била заплашвана с убийство. Бившият й съпруг дори е опирал нож в гърлото й.

Във вторник се свиква спешен координационен механизъм, в който ще участват полицията, прокуратурата и училището, в което е преместено детето, както и Закрила на детето.

Последвайте канала на

Novini.bg
4523 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Недоумяващ

2019.03.05 | 00:06

1

Кой съд е дал децата на този изрод ?!

Добави коментар

Водещи новини