1000 лв. глоба за симулирано видеонаблюдение на съсед

  • 28 януари 2019 10:33

  • 4312
  • 5
1000 лв. глоба за симулирано видеонаблюдение на съсед
© pixabay

Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение на съсед, след като поставил макет на камера до дома си.

Спорният случай е от Пирдоп.

Оказва се, че дори имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако създава стрес и напрежение за околните. Бутафорната камера вероятно е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща червена лампичка обаче оставила съсед с впечатлението, че е истинска и че непрекъснато е наблюдаван в продължение на три седмици. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а не след дълго и пред Върховния касационен съд, който окончателно решил, че имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако за него не е искано съгласието на хората, попадащи в периметъра на дори неработещата камера, съобщава БНТ.

"Съдът е взел предвид един много сериозен проблем, а именно усещането от даден съсед, че от другата страна, от другия имот, от другата къща го наблюдават непрекъснато. Усещането, че се чувстваш записан, че всяка твоя стъпка е проследена, е неприятно", коментира адвокатът Емил Георгиев.

Законът е категоричен - всеки може да наблюдава с камера собствения си имот. Когато обаче в периметъра на видеонаблюдение влезе домът на съседа, проблемът е налице и може да бъде решен само в съда. "Не съществува засега правен механизъм, с който на другия съсед да бъде забранено да поставя такива камери или съседът да бъде накаран, да бъде принуден да свали камерите", поясни защитникът.

Затова според адвокат Георгиев казусът в Пирдоп може да доведе до законови промени за регламентирането на видеонаблюдението. Но докато това стане, най-добрият ход е дипломацията. "Аз винаги като адвокат съветвам хората да обръщат внимание най-вече на междучовешките отношения. Това означава да потърсим контакт със съседа и да кажем: "Виж какво, поставям си камери. Те може би ще обхванат твоя имот. Възразяваш ли, имаш ли някакъв проблем", споделя още Емил Георгиев.

Това е първи по рода си казус в България, но Комисията за защита на личните данни вече има няколко решения за погазено право на лична неприкосновеност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4312 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
данъкоплатец

2019.01.28 | 11:38

1

За това Помиарът с шестте апартамента винаги ще бъде "не винен",каквито и престъпления да е извършил,защото по тази логика излиза, че не пиел вино !
Къде го чукаш, къде се пука !
Ега си шибаната държава!

2019.01.29 | 15:23

5

Поставих(зелено)но със една забележка,държавата не ни е шибана,а там тези срещу паметника на цар освободител и на ДОНДУКОВ,ако'ме разбра макар че не се съмнявам във това.

RM

2019.01.28 | 18:39

3

По тази логика ако се разхождам с телефона си, който има камера, дори и да не снимам, всеки може да ме осъди, както и аз да осъдя всеки, който има телефон с камера и го изкарва извън джоба си?!?

2019.01.29 | 06:08

4

Даже излиза,че не е нужно да е истински телефон с истинска камера...може да е детска играчка...вадиш я от чантата да я дадеш на детенцето ама някой от стотиците други хора минаващи по площада в този момент решава,че го снимаш,изведнъж почва да се чувства много стресиран и те осъжда...! Просто гениално решение на съда...уникални са тея съдии...Значи видиш ли някакъв страшно се стресирал от нещо с червена лампичка и решил че е денонощно наблюдаван...този случай не е за съд,а за психиатрия,а те обезщетение му присъдили...няма такъв смях!!!

Stamat

2019.01.28 | 16:17

2

Това означава, че 100% от камерите са незаконни! Всеки, който мине по улицата и вие имате камера на вашата частна или обществена сграда, може да ви съди, че го следите по улицата!Странно, нали затова се поставят табели, че има постоянно видео наблюдение!

Добави коментар

Водещи новини