"Задържане под стража" спрямо двамата мъже, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари

  • 24 януари 2019 12:24

  • 1110
  • 0
"Задържане под стража" спрямо двамата мъже, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари
© Булфото (архив)

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд–Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С. В. (на 50 г.) и И. В. (на 45 години). Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата – Пловдив.

Двамата са обвинени в извършване на две престъпления в съучастие, а именно, че от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. при условията на продължавано деяние са реализирали измама със средства от европейски фондове, както и пране на пари. 

Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че С. В. и И. В. са автори на престъпленията, в които са обвинени. Както защитата така и обвинението не оспорват този факт. Няма опасност те да се укрият, но има опасност при по-лека мярка да извършат престъпление, което се извежда от данните по делото.

Съдиите смятат, че двамата подсъдими биха могли да окажат влияние на свидетелите и така да извършат престъпление спрямо правосъдието. 

С.В. и И.В. са обвинени, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта - гр. София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. За това деяние Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

В същия период двамата са обвинени, че са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти. За пране на пари наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини