Омбудсманът даде на прокуратурата кмета на Хитрино (видео)

  • 21 септември 2018 14:05

  • 75182
  • 3
Омбудсманът даде на прокуратурата кмета на Хитрино (видео)
©

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на запретна ръкави и взе в ръце проблема с хората в Хитрино.

Тя внесе сигнал в прокуратурата срещу кмета на селото Нуридин Исмаил и поиска от главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в проверка на разходите за пострадалите.

Причината за това е непрозрачността как се разпределят средствата, събрани след трагедията.

По думите ѝ хората са недоволни, не разполагат с договори за построените къщи, в които трябва да влязат, както и не разполагат с количествените сметки за ремонтите и с информация за това на кого какви помощи са отпуснати.

„Най-големите притеснения са от начина, по който са правени строително-монтажните работи и са изразходвани тези 5 милиона лева“, уточни Манолова.

Според нея жалби от населението по отношение изразходването на тези средства няма, но е необходима проверка на абсолютно всички документи по случая.

„Не можем да допуснем да има сянка върху това как са инвестирани парите. Прокуратурата ще се ангажира с проверка по отношение на тяхното финансиране“, посочи омбудсманът.

Манолова уточни, че кореспонденцията между гражданите и омбудсмана е конфиденциална, но ще е предоставена на прокуратурата заради проверките.

„Аз съм сигурна, че проверката ще обхване и документите по публичните средства. Липсва публичност къде са отпуснати и какви средства и как те са изразходвани. Хората настояваха за извършване на подобна проверка. Не мога да остана безучастна по отношение на това как се използват публични пари“, обясни общественият защитник.

По думите ѝ изграждането на новите къщи е извършено с пари от Държавния фонд.

Манолова припомни за срещата с гражданите в Хитрино, като заяви, че тези срещи са били отворени и за медиите. Тя посочи, че има хора, които са на фургони, а къщите им не са построени. Става дума за четири семейства плюс жена в много тежка ситуация.

„Сумите, които бяха определени за мебели и за електроуреди са различни за всички“, коментира още тя.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
75182 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Някой

2018.09.21 | 15:42

3
Мая Манолова е умна сладурана, въпреки че за съжаление е от партията на престъпниците.
Ако непременно Президент на България трябваше да бъде комунист, тя би била отличния избор, а не тоя отвратителен селски цървул и безобразен некадърник.

2018.09.21 | 15:37

2
Тоя тъп кмет е като ХИЕНА нали е от
ДПС/БСП си мисли че ще излъже даржавата като му отпуснаха пари за нови къщи само ще му кажа че няма да му се получи и на него и на Бенчо,и на Арабаджиевите перачи,и накарнобатцкио БСП кмет и на всички обирджии от Бсп/ДПс времето на НИНОВАСТАНИШЕВДОГАН мина сега соецовете са на ход

2018.09.21 | 15:20

1
Браво. Всички общини под лупа. Харчат от нашите данъци. Браво Манолова. Намери се един трезво мислещ Човек.

Добави коментар

Водещи новини