Предадоха на съд водач, причинил смъртта на словак и пребил друг на АМ "Хемус"

  • 13 септември 2018 11:59

  • 933
  • 1
Предадоха на съд водач, причинил смъртта на словак и пребил друг на АМ "Хемус"
©

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна предаде водача на камион-влекач, който причинил по непредпазливост смъртта на словашки гражданин и средни телесни повреди на спътника му при пътен инцидент в аварийната лента на автомагистрала „Хемус“, съобщават от прокуратурата.

55-годишният Стефан Д. ще отговаря за престъпление по член 343, ал. 4, във връзка с ал. 3, буква „б“ от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

На 3 август 2017 г. дошлите на почивка в България словашки граждани спрели за кратко на аварийната лента на автомагистралата. Видимостта била отлична, а времето – горещо. Подсъдимият пътувал от пристанище Варна за Каолиново, за да извърши втори курс с доставка на стоки от завода. 55-годишният Стефан Д. бил уморен, тъй като предишната вечер му се наложило да спи в камиона, за да бъде натоварен сутринта. След като доставил стоката на пристанището във Варна, той поел отново за Каолиново. Липсата на интензивно движение и натрупаната умора притъпили реакциите на шофьора. Много късно той забелязал спрялата шкода в аварийната лента. Последвал удар в лекия автомобил, като заради разликата във височините на МПС-та товарният притиснал задната част на колата, счупил конзолата на теглича, който оставил диря на асфалта. Лекият автомобил се завъртял около вертикалната си ос, напуснал пътя и се ударил в ската, а след това се завъртял и около хоризонталната си ос. Едва тогава Стефан Д. предприел спиране на управлявания от него камион.

Пострадалите словашки граждани били настанени за лечение в болницата „Света Анна“ във Варна. Час по-късно по-възрастният Ян Л. починал в шоковата зала. Спътникът му Станислав К. получил няколко средни телесни повреди – счупени ребра, хемоторакс, контузия на гръдния кош и др. Съдебномедицинската експертиза, назначена по случая, посочила, че смъртта на Ян е вследствие на тежка комбинирана гръдна травма с разкъсване на аортата и белите дробове, контузия на сърцето и други тежки увреждания на жизненоважни органи. Нито починалият водач на лекия автомобил, нито шофьорът на камиона са употребили алкохол.

От приложена справка по делото подсъдимият има издадени 3 наказателни постановления и е глобяван два пъти с фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата. Предстои делото срещу 55-годишния Стефан Д. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пепи

2018.09.14 | 22:56

1
Винаги ще се намери някой идиот, който се движи в аварийната лента.

Добави коментар

Водещи новини