Хванаха руснак, издирван от Финландия за трафик на големи количества наркотици

  • 29 август 2018 17:17

  • 1686
  • 0
Хванаха руснак, издирван от Финландия за трафик на големи количества наркотици
© Getty Images (Архив)

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на руския гражданин Вячеслав Ф. на властите във Финландия за водени срещу него наказателни производства за престъпления и изтърпяване на присъда. Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Финландия въз основа на две Европейски заповеди за арест (EЗА). Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Според съдържанието първата Европейска заповед за арест, издадена на 9.06.2014г. от прокуратурата в Салпаусселкя, е във връзка с разследване на престъпление за притежание и разпространение на наркотици.
Според финландските власти между 1 януари 2010 г. и 18 април 2011 г. Вячеслав Ф. е пренасял големи количества високо рискови наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин от Русия в Коувола и Хювинкяя във Финландия.

Престъплението е тежко по смисъла на финландското законодателство, като максималното наказание е 10г. „лишаване от свобода“.

Втората Европейска заповед за арест, издадена на 11 септември 2017г от прокуратурата в Хелзинки, е във връзка с изпълнение на наложено наказание „лишаване от свобода“. 47-годишният мъж е с влязла в сила присъда през 2008г. за 4 извършени престъпления отново свързани с притежание и разпространение на високо рискови наркотични вещества в Лахти. Вячеслав Ф. е осъден и за извършване в съучастие на два организирани грабежа. Наложеното му наказание е 6г. и 6 месеца затвор, като в ЕЗА е посочено, че той е избягал от затвора в Коннунсуо на 28 май 2009 година.

Обявеният за издирване мъж е бил арестуван на 19 юли 2018г. на Летище-Варна. При извършения паспортен контрол било установено, че задържания Стефан Н. и Вячеслав Ф. са едно и също лице, което е направило опит да унищожи папиларния си рисунък с цел да избегне идентификация. В първото заседание по делото във Варненския окръжен съд на 26 юли 2018г, защитата на руския гражданин оспори експертизата за установяване на самоличността му и поиска нова.

И при повторната тройна дактилоскопска и лицево-идентификационна експертиза, вещите лица са категорични, че Вячеслав Ф. и Стефан Н. са едно и също лице.

Пред съда, руският гражданин уточни, че поводът за пребиваването му в България е почивка с приятели.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Вячеслав Ф. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на финландските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини