Специализираният съд ще заседава по делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

От 09.00 часа Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия министър на външните работи и неговият заместник Христо Ангеличин. Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост.

По данни на прокуратурата на Даниел МитовДаниел Митов Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, е повдигнато обвинение за това, че в периода 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължение с цел да набави облага за търговско дружество, а от това на настъпили значителни вредни последици за ръководенето от него министерство в размер на 494 458,03 лв.

От държавното обвинение посочват, че в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Бившият външен министър е с наложена мярка за неотклонение „Подписка“. Христо Ангеличин е обвинен в това, че в същия период, като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

Според прокуратурата в резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение. От прокуратурата посочват, че вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Коментари

  1. 2018.03.12 | 09:37
    sto si rubiat vremeto
  2. 2018.03.12 | 08:32
    ТОВА ГОВЕДО ОЩЕ НЕ Е ЛИ В ПАНДИЗА ??????
  3. 2018.03.12 | 08:31
    НА МАФИЯТА. НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ НИЩО.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет