Даниел Митов: Политическите назначения са начин на мислене, който аз не приемам

  • 09 декември 2016 12:54

  • 2955
  • 3
Даниел Митов: Политическите назначения са начин на мислене, който аз не приемам
© Булфото

Нормативната уредба и установената практика за дипломатическата служба не налага политически назначения. Това е начин на мислене, което аз не приемам. Това каза министърът на външните работи в оставка Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, в отговор на въпрос на народния представител Георги Кючуков относно предложения за нови назначения на посланици в рамките на парламентарния контрол.

По думите му заложената цифра от 20% на политическите назначения е колеблива величина. „Досега те са 19% или под законово установената. Те са 23 човека, а това е пренебрежимо ниско, в сравнение на това, което аз заварих, при приемането на поста. Освен това в началото на следващата година ще има смяна на дипломати“, заяви Митов.

Дипломатът ни бе категоричен, че предложенията за кандидатурите на външните назначения не са били политически. „Това са дипломати с професионален опит. Убеден съм в качеството и възможностите на изпратените дипломати“. Той нападна БСП с думите: „Явно е, че при вас партийния елемент е наличен, но се надявам да не отстъпва на професионализма“.

Кючуков се засегна от думите му и изрази съмнение в добрите качества на дипломатите, изпратени от Митов. Той даде за пример назначението на посланика ни в Турция и попита каква е била причината последните двама назначени дипломати да са в грубо нарушение на закона. „Г-н Сираков заминал без да довърши мисията си и г-жа Чобанова, която е от външните назначения“.

Дипломат номер едно на страната се извини, ако е засегнал някого на тема партийни пристрастия. По думите му са били изпълнени всички законови изисквания. Освен това, по думите на Митов, прехвърлянето на дипломати на друга мисия, не е прецедент, а е правено и преди. „На посланикът ни в Анкара бях дал изрично разпореждане само в нощта на преврата да не коментира темата. Такъв е редът. Никога не съм й забранявал да контактува с български граждани“, уточни Митов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2955 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.12.15 | 19:14

3
Писна ни от глупостите на това американско говедо !!!!!!!!

2016.12.14 | 13:16

2
тоя педал всички го ибъп
А ПРИОРИ

2016.12.14 | 13:16

1
ДА СЕ РАЗСТРЕЛЯ,КОПЕЛЕТО.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини