Цацаров: Последната мащабна операция на МВР и прокуратурата няма общо с отвличането на Адриан (видео

  • 18 септември 2017 10:29

  • 5243
  • 0
Цацаров: Последната мащабна операция на МВР и прокуратурата няма общо с отвличането на Адриан (видео
© Булфото (архив)

Висшият съдебен съвет е легитимен орган. Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за избор на председател на Върховния административен съд. Това не го казвам, защото трябва да кажа добри думи за държавния глава.

Това каза главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в след официалната церемония по откриването на новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, предаде репортер на Novini.bg. "Избор има и нещата се движат по Конституция. Каквото и решение да вземе държавният глава, правилно или неправилно, то подлежи на изпълнение и се материализира в указ. Не ме карайте да предричам ходовете му, нито това, което той смята за редно. Негово пълно право е да реши, защото процедурата е такава“, коментира Цацаров избора на председател на ВАС.

 

Той даде и подробности за проведената през последните дни мащабна акция на МВР. "Акцията започна във Варна и продължи в София, но категорично няма връзка с отвличането на Адриан Златков. Става въпрос за наркотици, но и не само за това. Към момента има задържани осем лица. Утре ще дадем повече информация. А по отвличането, продължава да се работи изключително упорито. Знам много добре работата на екипа на СДВР и това, което мога да кажа, е, че тя продължава. Когато му дойде времето, ще коментираме“, каза той.

Цацаров коментира и темата за антукорупционния закон. "Нека видим какво в крайна сметка ще влезе в Народното събрание. Очевидно има два момента, които са най-конфликтни. Единият, най-спорният, е начинът, по който се формира ръководството на антикорупционния орган, или по-точно начинът, по който се избира или решава. Този въпрос е политически и той трябва да бъде решен по съответния парламентарен ред в хода на гласуване на законопроекта. По вторият въпрос - дали органът да има разследващи функции, аз съм раздвоен, защото, от една страна, мисля, че е полезно да има такива, от друга страна, обаче единият законопроект, който предлага това, на практика възпроизвежда отново разпоредби от отменения закон за ДАНС, когато там имаше разследващи агенти. Мисля, че едно от най-полезните места, на което тази дискусия ще протече, е Консултативният съвет за национална сигурност на 9 октомври, където сме поканени от президента да представим доклади“, обясни той. На въпрос дали вижда способен хирург, който да оперира обществото от корупцията Цацаров отговори, че опитът и всичко онова, което става в други страни, са го научили, че да се говори за способен хирург не е правилно. "Всичко става с екип, един хирург не може да направи нищо сам“, каза той.

За посещението на главния прокурор на Русия Юрий Чайка, Цацаров каза, че е подписано споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. "Ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество – за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие в тази програма е сътрудничество в областта на антитероризма“, каза той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини