Яне Янев: Хасковският окръжен прокурор е като Строс - Кан

  • 18 януари 2012 08:39

  • 878
  • 0
Яне Янев: Хасковският окръжен прокурор е като Строс - Кан
©

РЗС категорично настоява комисията по дисциплинарните производства към Висшия съдебен съвет да се произнася по обществено значими теми в максимално кратък срок, за да не създава условия за слухове и интерпретации, уронващи крехкия авторитет на съдебната система.

Това се пише в официално писмо на РЗС, разпространено до медиите.

От началото на м. октомври 2011 г. в средите на ВСС се шушука, че окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев е следил и подслушвал своята колежка и приятелка, шефката на хасковския районен съд Миглена Тянкова.

По-късно, на 16 ноември, по искане на главния прокурор е образувано дисциплинарно производство по случая. Два месеца това дисциплинарно производство не само няма видим напредък, но и предизвиква нови догадки и медийни публикации, базирани предимно върху анонимни източници.

Затова РЗС се обръща официално към ВСС да излезе с позиция по следните обществено значими въпроси:

1. Защо дисциплинарната комисия бави решението си по казуса с хасковския окръжен прокурор?

2.Може ли дисциплинарната комисия, без да ползва прословутите „частни" и „служебни" СРС-та (по закон тя не може да използва секретни записи), да се произнесе обективно?

3.Допустимо ли е определени разпоредби, касаещи идентични казуси по дисциплинарни производства, да се прилагат според ситуацията?

4.Кой носи отговорност за кадровото развитие на лица като шуменския и хасковския прокурори? Има ли движение по кариерната стълба нагоре в резултат от роднински, финансови и сексуални зависимости?

5.Какви мерки ще предприеме ВСС за да спре възможността частни детективски агенции да превръщат съдии и прокурори в свои обекти?

В заключение искам да подчертая, че ако някой от тримата първи в съдебната власт се е обидил от моето изказване от трибуната на Народното събрание в петък, 13 януари 2012 г., му дължа извинение. Но не е моя вината за слуховете в съдебната система.

Не съм имал предвид конкретна информация за секс-скандал, просто оприличих авантюрата на хасковския окръжен прокурор с тази на Строс-Кан, но в друг аспект.

Аз си позволих, зачитайки независимостта на съдебната власт, да подчертая, че Народното събрание, като върховен орган на властта в парламентарната република, трябва сега, в годината на избор на нов ВСС, да не допуска стари грешки.
Като законодател съм твърдо убеден, че са необходими законодателни промени.

Абсурдно е по наказателни дела да могат да се прилагат, четат и слушат СРС-та, а по дисциплинарни производства - не.

Пак ще бъда деликатен, както бях и от парламентарната трибуна, за да намекна, че когато става въпрос за топ-магистрат, за магистрат с апелативен ранг, и за депутат, който в определени случаи представлява Народното събрание, не може да се мълчи, да се отлага, да се правят опити за омаловажаване на случая.

Би следвало да се действа бързо, адекватно и с ясно заключение, особено по казуси с голям обществен интерес.

Кариерното израстване чрез нерегламентиран лобизъм е опасно заболяване, което трябва да се отстрани със съвместните усилия на законодателната и съдебната власти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини