Цацаров разпореди нападенията над лекари да се разследват приоритетно

  • 25 август 2017 06:52

  • 2662
  • 7
Цацаров разпореди нападенията над лекари да се разследват приоритетно
© Булфото

Мерките срещу нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след среща на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в и здравния министър Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. преди месец, трябва да са в действие до 11 септември. Това става ясно от заповед на главния прокурор, разпространена от лекарския съюз, съобщава в. "Сега".

С нея Цацаров възлага на окръжните прокурори и на градския прокурор на София да създадат до въпросната дата организация за "незабавна реакция" на районните прокуратури при такъв род престъпления.

Във всяка районна прокуратура, на чиято територия има лечебни заведения, ще има отговорен за реакция при нападения над лекари. Това може да е районният прокурор или определен от него заместник или прокурор. Той ще трябва да проведе начална координационна среща с управителите/изпълнителните директори на съответните лечебни заведения и началниците на териториалните управления на полицията.

Болничните шефове ще имат "механизъм за незабавно оповестяване" при такива престъпления. Ще се изработи ред за ускорено осигуряване на доказателствени материали от страна на болниците в хода на разследването, както и осигуряване на явяване/призоваване на медицински специалисти чрез ръководителите на лечебните заведения. Такива престъпления ще се разследват приоритетно, "без забавяния и при възможност по реда на бързото производство", разпорежда се още главният прокурор. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на заместник главния прокурор Мария Шишкова.

Заповедта до голяма степен потвърждава, че съществени промени в досегашната практика няма да има. Преди месец главният прокурор обяви, че във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще отговаря за посегателствата срещу медици. Впоследствие се оказа, че идеята е просто да се раздаде телефонът му на лекарите по места и да се определят конкретни прокурори, които да разследват тези дела. Както "Сега" писа, колкото и приоритетно да се разследват тези престъпления, присъдите най-вероятно ще си останат условни или глоба, тъй като масово медицинската експертиза в тези случаи е, че от нападението няма разстройство на здравето.

Според договорките от срещата мерки трябваше да предприеме и МЗ - да осигури всички линейки с паникбутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. Няма информация какво се прави по този въпрос. Полицията пък трябваше да направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, и да изготви предписания към мениджърите. Според очакванията на Цацаров мерките трябва да дадат първи резултати около 30 ноември.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2662 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Реалист

2017.10.23 | 09:23

7
Интересно кога ли ще разпоредите нападенията и гаврите с Българи в България да се разглеждат с приоритет ?
dimitar

2017.10.23 | 09:23

6
i cackata shte bide razsledvan,i tozi den shte nastipi

2017.10.23 | 09:23

5
Джаба от Междузвездни Войни защо още не си е дал оставката? Доказано Корумпиран е Цацаров! Доказано не спазващ Българските закони е Цацаров! Доказано нищо не разбиращ от Право е Цацаров! Оставка бе Джаба !!!

2017.10.23 | 09:22

4
КОРУМПЕ,СРАМ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.

2017.10.23 | 09:22

3
личният шопар на цвък и на манафа от Банкя!

2017.10.23 | 09:22

2
Мутреснки назначенец. Щом освободи Цветанов от отговорност не му е чиста работата на тоя.

2017.10.23 | 09:22

1
Главния прокурор Сотир майна е компрометиран,заради грабежа на КТБ.скоро закона МАГНИТСКИ ще го раследва КОРУМПЕ,СРАМ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.

Добави коментар

Водещи новини