Местят Централния софийски затвор извън столицата (видео)

  • 17 януари 2012 16:12

  • 5279
  • 7
Местят Централния софийски затвор извън столицата (видео)
©
До края на месеца ще бъде готов новият законопроект за гражданската конфискация.

Това съобщи на пресконференция правосъдният министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, която представи своя екип. Законопроектът няма да бъде изработен от министерството, то само ще предостави свои бележки към него.
 
 
Единият от новите зам.-министри е Велина Тодорова. Тя ще отговаря за ресорите "българско гражданство" и "международни осиновявания". Тодорова ще се занимава и с международното сътрудничество и правна помощ. "Г-жа Деница Вълкова ще отговаря за Агенцията по вписвания, Търговския регистър, Съвета по законодателство и не последно място актуалното представителство на България пред Европейския съд по правата на човека", съобщи министър Ковачева. Бившият прокурор Пламен Георгиев ще работи в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и "Съдебна охрана".
 
 
Правосъдният министър съобщи, че очаква до края на февруари да бъде готов проектът за нов Наказателен кодекс (НК), по който и в момента се работи. След края на февруари ще бъде направена оценка за съответствието на разпоредбите на новия НК с международните и в частност с европейските стандарти. Проектът ще бъде изпратен и във Венецианската комисия за становище. "Ще бъде организирана широка дискусия по проекта и се надяваме до края на годината той вече да бъде внесен в Народното събрание", съобщи Диана Ковачева.
 
 
Тя посочи, че Законът за съдебната власт ще бъде променен така, че да позволява повече прозрачност при назначенията в съдебната система. Ковачева каза, че очаква предложения от неправителствените организации в тази посока. Като приоритет на министерството тя открои създаването на ясни процедури при номинирането на членовете на следващия Висш съдебен съвет. Тя посочи, че ще бъде създадена група с представители на съда, прокуратурата, ВСС, комисията по конфликт на интереси, т.е. всички институции, които имат отношение към въпроса за повече прозрачност при провеждането на съдебната реформа.
 
 
Новият ресорен зам.-министър Пламен Георгиев обяви, че правосъдното министерство търси варианти за преместването на Централния софийски затвор извън столицата. Според Георгиев не може в 21-и век в центъра на една европейска столица да съществува затвор.

В момента се оглеждат два имота, които са собственост на Министерството на отбраната. Това са две бивши поделения - едното е в Суходол, а другото - между селата Яна и Желява. Ако някой от тях бъде одобрен, правителството ще го прехвърли от военното ведомство на Министерство на правосъдието.

За изграждането на нов затвор по европейски стандарти, с болница, училище и производствени цехове ще са необходими около 100 млн. лева, каза още новият зам.-министър и обясни, че парите ще дойдат от публично-частно партньорство или по линия на европейските фондове.

Проучват се и възможностите за строителството на нови затвори във Варна и Плевен. Продължава изграждането на затворническото общежитие в Бургас.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5279 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
диди-тъпото

2015.02.12 | 15:38

7
"ЕКИП" от аморални фигурки.Такава ще е и политиката им.
asia

2015.02.12 | 15:38

6
tazi mai i e malko rabotata i se 4udi s kakvo da se zaxvane. v rim ima dva zatvora i kade kade e po stoliza ot sofia.kato edinia e naistina v zentara. da sedne i da go napravi po ugleden zatvora 4e viarno priliza ka ku4karnik,a ne na zatvor.a vatre koi znae kakva tinia e.tia sednala s gluposti da se zanimava. zahto vse v bg triabva da se zaobikaliat problemite praveiki po golemi naturalmente.
реалист

2012.01.18 | 17:32

5
2, прав си. 21 век, столици.... глупости. съвсем друг е проблемът - много е близо панделата до МС, парламент и т.н., и им докарва кошмари. щото всички те са наясно, и с душичките си чувстват, че са за панделата. та затва го местят - да не ги смущава. то иначе не е допустимо в 21 век в европейска столица да има и дупки, и каруци по булевардите, и куп други абсурди.... ама няма смисъл да говорим.

2012.01.18 | 17:32

4
Интересно сградите и оградите с какво ще ги преместят. С някоя по-малка атомна може би.
sulaco

2012.01.18 | 10:53

1
ти малоумен ли си или се правиш на интересен?
"Елате в страната на Марлборо" Как да дойдем, като

2012.01.18 | 17:32

3
Аз съм за Бойко! Само ГЕРБ! Долу червените продажници! Румен Овчаров и целия му антураж в затвора! БСП вън от България!

2012.01.18 | 11:49

2
Che v edin ot blizkite do centura na Paris kvartali koito opredeleno ne se vodi kraen ima zatvor... bil sum i v gradove v anglia v 4iite centur ima zatvor.... selska pru4ka.. ne slu4aino zam ai e ot burgaski svoboden hahaha

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини