Мобилен център ще помага за залавянето на престъпници в Бургас (снимки)

  • 03 април 2017 16:07

  • 2617
  • 0
Мобилен център ще помага за залавянето на престъпници в Бургас (снимки)
© Getty Images (Архив)

Бургаският Окръжен следствен отдел вече разполага с изцяло нов мобилен център, който ще помогне за по-качествено разследване на тежките престъпления на територията на Апелативен район – Бургас.

Мобилният център е закупен със средства на Прокуратурата и е един от шестте в България. Той е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника. Центърът е базиран на автомобил с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4).

Новата придобивка бе представена от ръководителя на Окръжен следствен отдел (ОСО) –Бургас г Теньо Гайдаров. Той обобщи предимствата, които бургаските разследващи ще получат, чрез мобилния център „Мобилната лаборатория разполага със специализирана техника за заснимане и обособено работно място за 5 разследващи, като до момента ОСО Бургас не е разполагало с подобна мобилна високо-технологична апаратура“, каза Гайдаров.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София и е предоставен за ползване на Националната Следствена служба София. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

Дронът е на разположение и на бургаските разследващи, които при поискване от софийските си колеги могат да работят с него.
По време на срещата с медиите присъстваха Любомир Петров – Адм. ръководител Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура - Бургас, Йовита Григорова – Зам. адм. ръководител при Апелативна прокуратура - Бургас, гКалина Чапкънова – Адм. ръководител Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Те посочиха на журналистите резултати от образувани преписки и дела на територията на Окръжен район Бургас с предмет - злоупотреба с политическите права на гражданите, от началото на м.март до датата на провеждането на избори за 44 Народно събрание, включително.

Според Апелативния прокурор г-н Петров, на територията на Апелативен район Бургас са образувани 162 преписки и 24 досъдебни производства за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите в периода от 01.03. до 31.03.2017г. Лицата с повдигнато обвинение към 03.04.2017г. са пет, като едно досъдебно производство (на РП-Айтос) е приключено с произнесена от съда осъдителна присъда спрямо едно лице, на което е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 10м., изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3г. Тази присъда все още не е влязла в законна сила и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Бургас.

Борислава Бибиновска
2617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини