Съдиите призоваха парламента да спре избора на съдебни инспектори

  • 20 декември 2011 10:53

  • 748
  • 0
Съдиите призоваха парламента да спре избора на съдебни инспектори
© Булфото

В писмо до председателя на парламента Съюзът на съдиите в България призовава да не се приключва започналата процедура по избор на инспектори за Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), а тя да започне отначало. Копие до писмото е изпратено до председателя на комисията по правни въпроси Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после, ръководителите на парламентарните групи, министъра на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент и генерален секретар на Европейската комисия Катрин Дей, предаде Дарик.

"Убедени сме, че номинациите ще бъдат убедителни, само ако преди да ги направите, анализирате дейността на Инспектората към ВСС, оцените дейността на Висшия съдебен съвет досега и проведете дискусия с участие на външни наблюдатели от организациите на гражданското общество, включително и от професионалните магистратски организации", пишат от съюза.

Изслушването на 12-те кандидати, според ССБ, е оставило впечатление за симулиране на публичност и прозрачност на мотивите за номинациите. Излъчването на кандидатите за инспектори се осъществило в последния момент, без дискусия, без да са ясни критериите и основанията на персоналните предложения.

"Процесът по номиниране на новия състав на ИВСС обективно не може да бъде убедителен в демократичната си легитимност без дискусия в Народното събрание тъкмо по актуалните проблеми на съдебната власт и без анализ и оценка на позитивите и негативите от дейността на първия му мандат. В започналата процедура народните представители не могат нито да излъчат, нито да изберат инспектори със сигурността, че това е информиран избор, полезен за съдебната власт и за правовата държава", пишат в писмото съдиите.

Според тях, ако предложените номинации за инспектори бъдат гласувани, ще означава еднозначно, че Народното събрание дава положителна оценка на работата на настоящия Висш съдебен съвет и че тази оценка се споделя и от представители на управляващото мнозинство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини