Няма да съдят лекарите за подкуп

  • 16 декември 2011 19:50

  • 2147
  • 5
Няма да съдят лекарите за подкуп
©

Лекарите няма да бъдат съдени за подкуп като длъжностни лица.

Върховният касационен съд е готов с тълкувателно решение по питането на главния прокурор Борис Велчев дали лекарите у нас може да бъдат подвеждани под наказателна отговорност като длъжностни лица. Причина за това стана противоречивата практика на съдилищата по прилагане на текстовете от Наказателния кодекс във връзка с деяния, извършени от лекари, пише "24 часа".

Според върховните съдии, всички лекари в частните болници, както и редовите им колеги от държавните лечебни заведения не са длъжностни лица. Като аргумент за това е изтъкнато, че те не осъществяват пряко публична или държавна дейност.

Така за искане и получаване на нерегламентирана облага или дар ще бъдат разследвани само административните ръководители и шефове на отделения в държавните и общинските лечебни заведения. Наказанието за това в сегашния НК е до 6 г. затвор и глоба до 5000 лв.

Тълкувателното решение, под което с особено мнение са се подписали някои от съдиите, изяснява и статута на болничните листа и епикризите.

“Ако са издадени от семейни лекари или частни болници, те няма да се считат за официален документ, а за частен”, коментираха юристи. А пък докторите, издали неверни болнични, няма да бъдат съдени за фалшифициране на официален документ. За това престъпление се предвижда до 5 г. затвор и лишаване от права. Едновременно с отпадане на възможността да се търси по-тежка наказателна отговорност на част от лекарите отпада и специалната им защита, която законът дава срещу посегателства над длъжностни лица.

С решението, което предстои да бъде публикувано, “се поставят различни критерии спрямо хора, упражняващи една и съща професия”, казаха юристи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2147 5

Коментари 5

Добави коментар
Аззз

2011.12.19 | 05:22

5
Осъзнават ли тези глупаци как отвързват ръцете на и без това на разпасаната команда (не всички,но повечето са такива) наречени "лекари в Бг"? "Да почерпиш" , "все пак колегата чака дете" , "е то малко за консумативи,тука и за сестрата да има"-това са реплики,които съм чувал ЛИЧНО и са били отправени към мен. Не ми се мисли,колко искат на хората с по-тежки заболявания и имащи нужда от операции. Не разбират ли тези глупаци какво правят????
Малоумници

2011.12.17 | 20:06

4
Най-добре е да се закрие това недоразумение наречено СЪДЕБНА ВЛАСТ. Пълно е с некадърници издаващи всякакви малоумни решения, които извън границите на БГ не стават и за тоалетна хартия.
ЗАПОЗНАТ

2011.12.17 | 20:06

3
http://www.zamunda.net/details.php?id=105321&hit=1 Хайде изгледайте това и вижте в каква посока ни тласкат Дянкофф и компания....

2011.12.17 | 10:46

2
Ебахти пляканата държава,няма оправия...
kpk

2011.12.17 | 08:41

1
lol ami vas 6te vi sadqt li

Добави коментар

Водещи новини