Осъдиха лекар на 1 г. затвор за смъртта на новородено бебе

  • 13 декември 2011 07:02

  • 5006
  • 10
Осъдиха лекар на 1 г. затвор за смъртта на новородено бебе
©

Окръжният съд в Шумен осъди д-р Валентин Германов/41г./ на 1 г. затвор с тригодишен изпитателен срок за смъртта на новородено момченце, съобщава в. Труд.

Докторът трябва да плати и общо 24 000 лв. обезщетение на родителите Росица и Ивайло Андонови, които са кадрови военни. Съдия Нели Батанова призна медикът за виновен за немарливо изпълнение на задълженията и причиняване на смърт по непредпазливост. Бебето се задушило в утробата на майката, заради закъсняло решение за цезарово сечение и починало 33 часа след раждането.

Раждането станало на 28 октомври 2008 г., когато 23-годишната Росица била приета сутринта след нормална бременност. Изтекли околополдните й води, имала разкритие, но липсвали контракции и дежурният лекар казал на близките да купят таблетка "Простин". Поставили половината.

По обяд другият дежурен д-р Германов поставил още половин таблетка. Състоянието на родилката се влошило, тялото й тръпнело, коремът й се свивал, не чувствала бебето. След 15 ч. следобяд апаратурата отчела спад на сърдечните тонове на момченцето. След консулт с втори лекар било предприето секцио по спешност и в 15,55 ч. бебето било извадено. То не изплакало, но се родило живо. Имало забавена сърдечна дейност, не можело да диша самостоятелно и го поставили на апаратна вентилация. Починало на 30 октомври, когато родителите вече го били кръстили Емилиян.

Според аутопсията, причината за смъртта е задушване в утробата на майката. Експерти са категорични, че е на лице закъсняло родово решение.

Лекари, сестри и акушерки от родилно отделение обаче, обясниха пред съда, че апаратурата за проследяване на сърдечните тонове на бебето е била повредена. На моменти имало запис, на моменти лентата набирала.

Според съда, докторът е бил длъжен да следи непрекъснато тоновете на бебето и да вземе своевременно решение. Гинекологът не се призна за виновен. "Действал съм по всички правила, не е имало забавяне в действията ми. Свършил съм всичко правилно и на време", обяви той.

Семейството военни и вчера плака пред съда. Вече имат друго момченце на 1,4 г., което се родило във варненска болница. "Ние сме първите, които дръзват да съдят лекар за смъртта на бебе. Беше ни трудно, но трябва да има възмездие", каза Ивайло.

Последвайте канала на

Novini.bg
5006 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
dok

2013.06.03 | 20:21

10
az sam ginekolog 30g .staj.spored napisanoto ne vijdam grechka v povedenieto na kolegata.poniakoga ,mnogo riadko bebeto moje da se zaduchi za niakolko minuti.kakto varviat nechtata pri nai malkoto samnenie chte se praviat operacii,no tova protivorechi na pravilnata akucherska praktika.dokolkoto znam v momenta secivata minavat 30%. i drugo sled izvestno vreme niama da ima jelaechti da rabotiat kato akucheri- mnogo rabota za malko pari -otgovornost i tendecionno nastroeno obchtestvo
изстрадал от пишман лекари

2013.05.16 | 08:05

9
ЕЙ ,МАЛОУМНИК, заради такива специалисти три месеца бягах по болници , за да си спася новороденото момченце. /трето подред/ .След като големите специалисти не разбраха какво му ума след безброй прегледи на скенер и ренген, ни принудиха да избягаме от болницата ,за да си спасим бебето. За твое сведение избягахме с тегло на бебето 2500 при РТ 3550. След като не разбраха какво му има обвиниха жена ми че детето било недохранвано продължително. Единственото спасение е бой във китарите само. повечето лекари разбират само от 2 неща. бой и пари. ама пари не заслужавате, некадърници такива. и понеже си го знаете ще искате спец статус а? аз така ще бия , а недай си боже да съм на мястото на бащата. има и добри лекари. такива които не ги е срам да кажат "аз повече от това не мога да направя. иди при този , търси онзи за да помогнем." Такъв лекар е доцент Миглена Георгиева от "Света Марина" варна. ако всички лекари са като нея поне ще знаем за какво претендирате. жената с 1 ехограф видя това което некадърниците не видяха за 40 дни със скенери ,рентгени, видеозони и т.н. а именно пилорна стеноза което е рутинна операция дори и за бебе. така че мълчи си и ти ,след като знаем всички ,че гарван гарвану око не вади. за мое щастие голямо- винаги има изключения от правилото. ама тези изключения няма да бързат да дават "компетентните си становища" само на база на цитат от интервю или каквото там е.
До Док-смок

2013.05.16 | 08:04

8
Първо-защо не пишеш на кирилица??? Второ-Така като те слушам, никой не е сгрешил, всеки път е божа работа(значи по-добре да станеш свещеник) Трето, нормално е обществото всеки път да подлага на съмнение лекарите и техните гафове,защото всички ние знаем,че сте едни пияндета, които се разкарват в реанимация с цигара и бутилка ракия в другата ръка(лично видях такъв "доктор", когато дядо ми почина благодарение на бездарничеството им), не знаеха какво му е, но той постоянно напомняше за кутия цигари. Най-наглото беше,че си поиска ракия-гроздова, това нали се сещаш,че всеки обикновен човечец го знае...пияндета, понеже трябва да се справяте с картинката... Четвърто, случаите в "Шейново" са тоталната доминиация на пародичното здравеопазване в тази скапана държава, грешът диагнози, забравят марли в родилките,получава се сепсис и си пътник... Пето-просто недей да постваш повече изречение от сорта "не виждам грешка в поведението на колегата"..,най-малкото защото не си бил там, един доктор, ако знае,че апарата му е повреден, трябва да следи пулса с каквото намери по най-бързия начин, а такива средства има. Шесто, тези неща ти написа юрист.
Samuilov

2013.05.16 | 08:03

7
Ей, наглец "dok", много ви била работата а парите малко, а! Боклуци мръсни. Алчност плюс некадърност! На твоя колега и въжето ще е малко. Фен си му, така ли?
косинка

2012.02.01 | 20:13

6
за това ли този прославен лекар скоропостижно бе назначен в окръжна болница Варна, а от скоро май оглавява и гинекологичното отделение
популярен

2011.12.25 | 20:05

5
Eй косинчо, отвсякъде се вижда че си злостен и завистлив човечец, при това по всяка вероятност лекар.
Пирин

2011.12.25 | 20:05

4
Една част заема позиции в подкрепа на лицата, подложени на прицел поради добро познаване на техните лични и професионални качества. Втора част се впуска след "новината" като копой по следа, от което последва вулканично плюене във всички посоки. Трета групичка пък е възможно да отклонява вниманието в друга посока, познавайки истинските виновници, скрили се по дупките си като мишки. Всеки има свободата да изразява мнението си. Живеем обаче в материален свят и е жалко, че у хората не е останало почти нищо човешко! За нещастие няма специалност в медицината, където оперативно да се отстранява злоба, лицемерие и завист, тъй като са безвъзвратно нелечими! Както и простотията и малодушието!
няма име

2011.12.25 | 18:36

3
За доктора мога само да кажа добри работи. Много е добър в своята област. Ако не беше той да ми помогне щях още да се мъчас проблема си. Бях при друга лекарка от града няма да и спомена името имах проблем, а тя даже не ми обясни само си гледаше по ехографа и мълчеше, докато д-р Германов ми обясни всичко. Съжелявам, че едно новородено бебе е починало, но доктора е коректен и много добър

2011.12.16 | 16:48

2
kvo sa vi malko parite be ? ima doktori deto vzimat 10 bona na mesec, v sravnenie s Evropa e malko, ama q vijte drugite kak s 500 karat
44

2011.12.16 | 16:48

1
като сте толкова отворени можете ли да се лекувате сами аиде кажете че нямате нужда от лекари макар и някой от тях да са алчни нека да неслагаме всички под един знаменател защото лекари са нужни и когато имаме проблем първо при тях бягаме аиде малко по полека но също и самите лекари нека да не толелират техни алчни и небрежни колеги.

Добави коментар

Водещи новини