Глобяват "Шейново" с близо 50 бона

  • 08 декември 2011 06:58

  • 1706
  • 0
Глобяват "Шейново" с близо 50 бона
©

Столичната акушеро-гинекологична болница „Шейново” ще бъде глобена с 48 000 лева за смъртта на двете родилки, съобщиха от Изпълнителната агенция по медицински одит.

Актът за първата жена, 19-годишната Деяна Георгиева, която почина на 12 септември вече е готов, но от петък до сега директорката на болницата д-р Фани Андреева не се явява да си го получи. Това каза за „Монитор” главният секретар на агенцията по медицински одит Петя Стойчева. Затова до края на седмицата той ще й бъде връчен чрез Столична община, тъй като акушеро-гинекологичното заведение е общинско, добави Стойчева. Тя уточни, че новата директорка на „Шейново” е била призована по надлежния ред, но въпреки това не се е явила да вземе документа.

Като първо и основно нарушение, медицинските одитори фиксират недостатъчната медицинска помощ, която е оказана на 19-годишната Деяна.

Лекарите не са направили всичко необходимо, след като са установили, че младата майка е със сепсис и са я изписали преждевременно, като не са й направили някои задължителни лабораторни изследвания. За такова нарушение санкцията е от 500 до 2000 лева.

Освен това, проверяващите са засекли и вътрешни организационни проблеми, отделните звена и лекари в болницата не съгласуват помежду си как ще лекуват по-нататък един или друг случай. Глобата за такъв пропуск варира между 8000 и 20 000 лева. Одиторите са установили и нарушения в спазването на медицинските стандарти. Това е редът и последователността на прегледите, изследванията и лечението на пациент с определена диагноза, който трябва да се спазва задължително. За погазването му санкцията е от 500 до 2000 лв.

За втората родилка, 35-годишната Надежда Узунова, която издъхна в същата болница на 21 ноември при раждане на второто си дете, вече е готов констативният протокол, каза още Стойчева. В момента одиторите пишат акта по нейния случай.

От предварителните резултати от двете проверки на медицинските одитори обаче става ясно, че нарушенията в Акушеро-гинекологична болница „Шейново” са твърде сходни, някои от тях се повтарят с поразителна прилика.

Като се има предвид, че глобите са нищожно малки, настояваме за тавана и при двата случая, подчерта главният секретар на агенцията Петя Стойчева. Това означава, че АГ „Шейново” ще отнесе общо 48 бона глоба.

Медицинските одитори все още проверяват случая с починалата 31-годишната Даниела Димитрова, която издъхна на 28 ноември след секцио при раждане на второто си дете в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София" в столицата, известна още като "Тина Киркова". Проверките сочат, че вероятно става дума за белодробна емболия. Самото раждане е било със секцио и след него са настъпили усложнения. Резултатите на одиторите от нея се очаква да бъдат готови до средата на идната седмица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини