Обявяват в последния момент съдиите по делото срещу избора на Владимира Янева

  • 06 декември 2011 18:37

  • 1719
  • 0
Обявяват в последния момент съдиите по делото срещу избора на Владимира Янева
©

Петчленен състав на върховния административен съд (ВАС) ще заседава по делото за избора на Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в за председател на Софийски градски съд на 27 декември. 

За докладчик по делото е определена съдия Таня Вачева. Кои ще са останалите членове на състава обаче не е известно от сега, а ще се изясни вероятно в деня на заседанието, съобщи "Дневник".

В началото на ноември тричленен състав на ВАС отмени назначението на Янева с мотива, че изборът е трябвало да стане с явно гласуване, а не с тайно. Обявяването на решението беше съпроводено със скандал. Преди постановяването му се появиха публикации в медиите, че председателят на ВАС Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски е викал съдиите от състава на разговор, за да въздейства на изхода на делото.

След това се оказа, че няколко дни преди обявяването на решението, адвокатът на Янева - Румен Еленски, е подал молба за отвода на целия състав, в която изложи възражения. Те представляваха спор с още неизгогтвеното съдебно решение. Впоследствие се видя, че коментират съдържанието му.  Освен това един от съдиите - Иван Раденков отказа да подпише съдебния акт, като си направи безпрецедентен отвод, след като решението е било гласувано и изписано.

"Дневник" и представители на други медии предложиха на председателя на ВАС Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски да осигури пълна прозрачност при определянето на състава, който ще гледа жалбата на Янева, защото значението му надхвърля законните интереси на страните, а особеностите по движението му до момента изостриха общественото внимание.

 От пресцентъра на съда ни обясниха,че могат да ни кажат само кой ще е докладчика по делото, който се определя на случаен принцип. Не може отсега да се знае обаче кои ще са другите членове на състава, защото дотогава имало "три пълни седмици". Според пресаташето Таня Райнова делото ще се гледа от  съдиите, които не са в заседание в съответния ден, но графикът не се изготвял предварително.

Обичайната практика е различна - в съдилищата се изготвят графици, от които съдебните състави са известни предварително. Така например, в Софийския градски съд (СГС) - най-големият окръжен съд в страната,месечните дежурства за текущия месец се определят в края на предишния.

По информация на "Дневник"от съдии от ВАС обичайната практика там е петчленните състави да се определят от председателя на съответното отделение, от което е докладчикът, в самия ден на заседанието. От вътрешна информация разбрахме, че само в двете данъчни отделения тези състави се определят чрез компютърната система за случайно разпределение на делата.

Малко след решението на ВАС  Конституционният съд отмени разпоредбите на закона за съдебната власт, според която членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избират административните ръководители с явно гласуване. Така КС направи отново приложима разпоредба, според която шефовете се избират тайно, както се назначават съдиите, прокурорите и следователите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини