Даниела Росенова застава начело на Апелативния наказателен спецсъд

  • 01 декември 2011 14:15

  • 1538
  • 0
Даниела Росенова застава начело на Апелативния наказателен спецсъд
©

Новият административен ръководител на Апелативния наказателен спецсъд е съдията от Софийския градски съд Даниела Росенова.

Тя беше избрана след балотаж. За нея гласуваха 14 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БНР.

Това беше третият опит на ВСС да избере шеф на Апелативния специализиран съд, на заседанието присъства и новият правосъден министър. Две бяха кандидатките - Румяна Илиева или Даниела Росенова, които се бориха за гласовете на ВСС, след като при първото гласуване никой не събра необходимите 13 гласа.

По-рано се провали изборът за апелативен прокурор на София. 14 от 24-мата членове на ВСС пуснаха невалидни бюлетини. Единственото изказване, което предшества избора, беше това на главния прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. Той призова за гласуване по съвест след оценката му за неубедително представяне на двамата кандитати. Участниците бяха двама, след като фаворитът на Велчев прокурор Вичо Вичев се оттегли заради скандал за документ с невярно съдържание по дело за бащинство. Неправомерно ли Вичев е представил бележка, че е стерилен - това се проверява от инспектората на прокуратурата по делото. Огласяването на скандала дни преди избора на апелативен прокурор на София Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев определи като "обичайно традиционно" преди ключови избори в прокуратурата да се развихрят страстите. Случилото се с Вичев според него било поредната серия.

Скандалът съпътстваше и един от двамата останали кандидати - Венцислав Андреев беше питан по дело за подкуп срещу бивш висш прокурор и информацията е, че е предупредил подслушвано лице. Андреев обясни, че става дума за друг бивш негов колега, когото предупредил, след като антимафиоти му казали да направи това, за "да не се стига до неприятна ситуация". Велчев обяви това обяснение за неубедително.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини