Съдът отказа да брои отново бюлетините в София

  • 18 ноември 2011 11:17

  • 766
  • 2
Съдът отказа да брои отново бюлетините в София
©

Административен съд София – град отхвърли днес искането на жалбоподателите за повторно преброяване на бюлетините от изборите за кмет на столицата, проведени на 23 октомври 2011 г., съобщиха от съда.

Административният съд се позова на разпоредбите от Изборния кодекс, според който съдът може да упражнява контрол за законосъобразност на избора, изразяващ се в проверка за наличие на нарушения в изборния процес и преценка за тяхното влияние върху крайния резултат от вота, но не може и не следва да извършва на практика повторение на изборния процес и да определя резултата от него.

Възлагането на цялостна проверка на изборните резултати, в какъвто смисъл е основното възражение на жалбоподателите, излиза извън контекста на предвиденото в ИК съдебно обжалване. В жалбите не се съдържат конкретни оплаквания за допуснати нарушения, които да са довели до твърдените различия в отчитането на резултатите в протоколите на СИК и ОИК за кмет на София. Сочат се общи доводи за допуснати процесуални нарушения и действия, без никакво конкретизиране на същите, без детайлно посочване на конкретна СИК, вид нарушение, начин на извършване, действия на лица, които са осъществили нарушение.

Изводите на съда се основават и на решение № 9 по дело № 8/2009 г. на Конституционния съд, което макар и постановено по отменен закон за изборите, не е загубило действието си. Според посоченото решение изрично е предвидено недопустимост на ново ръчно преброяване на бюлетините при обжалване на избор за органи на местна власт, тъй като по закон това право е в изричната компетентност на СИК.

АССГ отхвърли и искането за назначаване на технически експертизи за прозрачността на бюлетините, доколкото не са необходими специални знания, които да подпомогнат работата на съда при преценка на тези твърдения в жалбата на „ПП”Зелените. Отхвърлено беше и искането за допускане на съдебно-техническа експертиза и разпит на свидетели във връзка със списъка на заличените лица от избирателните списъци, тъй като по делото са събрани писмени доказателства по този въпрос.

Дело № 9545/2011 г. беше заведено по жалби на Политическа партия „Зелените”, кандидатите за кмет на столицата на БСП Георги Кадиев (присъствал лично в залата), на „Партия за хората от народа” Андрей Георгиев и на „Синята коалиция” Прошко Прошков срещу избора на Йорданка Фандъкова за втори мандат. Жалбата на местна коалицията ОДС, издигнала Стефан Софиянски за кандидат кмет, беше оставена без разглеждане поради неотстранени нередовности. Ответник по делото е ОИК, а като заинтересована страна бе конституирана Йорданка Фандъкова.

Последвайте канала на

Novini.bg
766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДО КОГА

2011.11.18 | 14:34

2
Закъсала държава! Продънена хазна! И кой ли оправи таз глупава страна, Щом всеки смахнат правник – ерзац специалист Минава за държавник, дори за финансист? Разпъната държава – ограбена страна, С закони, ред и право – без никаква цена. И куц, и сляп, и блъснат – известно е това – се учи тук да бръсне народната глава. В Дермен дере завършил с успех университет, във София се връща велик капацитет, и само тъй, от скромност, не става президент, а само прост министър в критичния момент. Един учил финанси при някой дърт лихвар, Не се родил със шанс и изскача секретар, А друг видял на кино Париж и Берлин И ето го – заминал дипломат във Рим Закъсала държава, затънал параход и никой грош не дава за своя „мил” народ- министрите в чужбина, избраниците спят, а вълчите дружини спокойно си крадат! Но в тези дни размирни един достоен мъж – държавният ни бирник – се шляе в шир и длъж и толкова обича народа обеднял, че щедро му съблича и сетния парцал!.. Тома Измирлиев- писанов в периода 1920-25г
СГС

2011.11.18 | 13:58

1
Софийски Герберски Съд Ха са гъкнали и ще им резнат бюджета. За пример-земеделците

Добави коментар

Водещи новини