КС решава дали Плевнелиев е президент до 1 декември

  • 17 ноември 2011 09:43

  • 1193
  • 1
КС решава дали Плевнелиев е президент до 1 декември
©

Конституционният съд образува дело по искането на 71 депутати за обявяване за незаконен избора на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за президент, съобщава в. “Труд”.

КС има по-малко от две седмици, за да реши дали Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е избран законно, защото трябва да е готов на 1 декември. Срокът за произнасянето на съда е един месец и започва да тече от обявяването на окончателните резултати от вота, а ЦИК ги огласи на 1 ноември.

Образуването на делото не означава, че съдът ще разгледа искането на депутатите от опозицията. Решение за допускането му предстои да бъде взето до дни. С него КС ще определи кои са заинтересованите страни и ще поиска становищата им за това законен ли е изборът на Плевнелиев. След това докладчикът ще трябва да напише решение, което да предложи за гласуване на останалите 11 конституционни съдии.

Изборът за президент може да бъде касиран само ако за това гласуват поне 7 членове на КС. При по-малко гласове решението на ЦИК, с което Плевнелиев беше обявен за победител, ще остане в сила. Същото ще стане и ако съдиите се разделят в мненията си - шестима “за” касиране и шестима “против”. При отмяна на вота до два месеца трябва да се проведат нови избори, т.е. най-късно до 1 февруари. Ако организацията на нов вот се забави, страната може да остане без президент, тъй като Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в напуска поста на 22 януари и няма право да остане на поста и ден повече.

Последвайте канала на

Novini.bg
1193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
lqlqlq

2011.11.27 | 20:48

1
Bravo tova e nai vajnoto s koeto moje da se zanimavat politicite, da si vodqt voini mejdu partiite.A bezrabotnite hora,bezdomnite ku4eta koito napadat i tooolkova mnogo drugi problemi ne sa vajni......nqma problem nie 6te izchakame sviknali sme ve4e ..........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини