Захариева: Във ВСС да спазват кодекса за магистратите и да чуват мненията си

  • 29 януари 2016 21:02

  • 1839
  • 1
Захариева: Във ВСС да спазват кодекса за магистратите и да чуват мненията си
©

Трябва да гледаме на доклада на ЕК като на работа, която имаме за вършене. Аз се надявам препоръките в него да не се забравят за една седмица. Той цели да ни покаже какво още имаме да свършим. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ.

Това е доста балансиран доклад. Критики имаше, призна министърът, но добави, че в него се отчита, че сме на прав път. Отбелязва се, че няма резултати. Имаше изрично препоръка за бързо приемане на Конституцията в частта за Закона за съдебната власт, както и корупцията по високите етажи на властта, заяви Захариева.

Правителството е „за“ това да се случи реформата бързо, увери министър Захариева. Задачите към правителството са в три законопроекта, но голяма част от препоръки са към институции извън правителството.

Въпреки поисканата оставка на членовете на ВСС, се надявам, че те ще работят, така че да изпълнят мерките от доклада. Оставка се поиска от парламентарните групи. Моята работа като министър е наистина да се свърши работа. Аз не съм съгласна с констатацията, че е груба намеса във власт искането за оставка. Депутатите имат право да дават политически оценки за работата им, тъй като те назначават 11 от тях. Ако властта искаше да се намеси щеше да промени закона и да го разпусне. Това е правено и преди, припомни Захариева.
Да не забравяме, че оставката е морален акт, допълни правосъдният министър.

От нас се очаква да внесем промените в Закона за съдебната власт, Закона за борба с корупцията. Призовах членовете на ВСС да спазват кодекса за магистратите и да чуват мнението един на друг. Надявам се, че това което декларираха, ще се случи на практика.
Коментарите, че евродокладът е изграден на базата на доноси, е неуважение към българските институции и ЕК. Нека не подценяваме ЕК, призова министърът на правосъдието.

Четох извадки от румънския доклад. В него има по малко препоръки. Той е по-позитивен от нашия - факт е. Там има констатация, че има резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Реформата не трябва да се случи заради констатациите на евродоклада, а защото хората я искат. Реформата е, за да има повече справедливост. Реформата не започва от Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския или от мен. Да, аз ще продължа, това което е започнато, ще продължа работата по стратегията и мерките, които одобрявам. Аз поемам отговорност, но не и цялата вина за неслучилото се през този период, заяви Екатерина Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1839 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2016.02.01 | 01:08

1
Магистратите имат ли тази нагласа, да си чуват (мненията).

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини