Неправителствена организация със становище до КС за давността за комунистическите престъпления (виде

  • 22 януари 2016 13:34

  • 1498
  • 2
Неправителствена организация със становище до КС за давността за комунистическите престъпления (виде
© Булфото

Центърът "Хана Аренд" представи становище до Конституционния съд /КС/ за давността за комунистическите престъпления. Това направи директорът на Центъра Васил Къдринов на пресконференция в БТА, в която присъстваха депутатите Методи Андреев /ГЕРБ/, Корман Исмаилов и Борис Станимиров от РБ, както и представители на граждански сдружения.

Становището е по повод на искане на главния прокурор Сотир Цацаров КС да обяви за противоконституционни разпоредби от промените в Наказателния кодекс, направени през миналата година. Те са свързани с правилата за определяне на давност на престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции. Според Цацаров тези промени са несъвместими с основополагащи норми на конституцията.

От "Хана Аренд" определят мотивите на главния прокурор като несъстоятелни и настояват КС да отхвърли исканията му.
Депутатът Методи Андреев посочи, че с действията си главният прокурор отказва да търси справедливост за извършители на престъпления при комунистическия режим.

От центъра "Хана Аренд" представиха и сигнал до прокуратурата за престъпления на генерал-майор Георги Танев /бивш министър на вътрешните работи/ и генерал-лейтенант Костадин Коцалиев /бивш началник на ГСУ/ за престъпления, извършени по време на т. нар. възродителен процес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1498 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2016.01.23 | 11:52

2
Търсещите под Вола теле, ще намерят само , висулки с космат (ПЪП)

2016.01.22 | 22:01

1
ZLOBATA CHTE IZYADE BULGARINA-POSTAVENI LICA--SRAM DA SE PRAVICH NA ANTIKOMUNIST ZNAEIKI PROIZHODA SI

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини