Общинският съвет в Каварна е против закриването на Районния съд

  • 30 декември 2015 09:27

  • 886
  • 0
Общинският съвет в Каварна е против закриването на Районния съд
©

Общинският съвет в Каварна се обяви против закриването на Районния съд в града. Закриването на съдебната институция може да доведе до икономии в бюджета на държавата, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали доверието им към съдебната система, се посочва в декларация на органа на местната власт.

Становището, което ще бъде депозирано във Висшия съдебен съвет /ВСС/, е в подкрепа на писмото на кмета на Каварна Нина Ставрева до висшите магистрати с настояване Районният съд да не преустановява работа.

С предприетите мерки от ВСС за оптимизация на съдебните структури трябва да се преустанови дейността на едно от двете районни съдилища в Добричка област - в Балчик или в Каварна. Така жителите на Каварна, за да получат съдебна справка или за да защитят правата си, ще трябва да пътуват до друг град в района. Значително ще бъде затруднена и нотариалната дейност, смятат общинските съветници. В декларацията се изразява опасение за задълбочаване на миграцията на населението от Каварна.

Кметът на Каварна, като изтъква натовареността на Районния съд, изразява готовността на общинските съветници да предоставят на ВСС за безвъзмездно ползване сграда, която е общинска собственост. Така разходите за издръжка на Съда ще бъдат намалени и може да отпадне необходимостта от закриване на институцията, посочват от общината.

886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини