ВСС проверява изтеклите записи на Владимира Янева

  • 10 ноември 2015 07:50

  • 2828
  • 1
ВСС проверява изтеклите записи на Владимира Янева
© Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява откъде са записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в и съдията Румяна Ченалова. Етичната комисия се е самосезирала след изтичането им, пише "Сега".

От записаните разговори става ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски е ходатайствал в полза на Янева във ВСС и се е опитвал да се свърже с премиера Бойко Борисов, за да я спаси от разследване на прокуратурата по аферата "Червей". По това дело тя е обвиняема заедно с бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. В последния запис, разпространен от сайта "Биволъ" вчера, Янева разказва как се е срещала с главния прокурор Сотир Цацаров, който й обещал да "завоалира" нещата, така че да не бъде "опраскана", както настоявал Борисов.

"Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели", разказва Янева.

ВСС са изпратили писмо до прокуратурата, за да разберат дали записите са част от законни специални разузнавателни средства (СРС). В този случай двама от членовете на съвета, които имат допуск до секретна информация - председателят на етичната комисия Ясен Тодоров и Галя Георгиева - могат да четат материалите, свързани с тях. Ако обаче записите не са от СРС, ще се търси информация от "Биволъ", които са ги разпространили.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2828 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.12 | 12:51

1
ребрасутиенсчорапи

Добави коментар

Водещи новини