Христо Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ

  • 02 ноември 2015 10:02

  • 948
  • 0
Христо Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ
© Булфото

По време на кампанията за местния вот изтече срокът за внасяне на допълнителни предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене в частта съдебна реформа. Междувременно дойде и докладът на Венецианската комисия, в който се казва, че предложените промени не са достатъчни и че те трябва да са много по-радикални.

Сега пред нас има два сценария, коментира в ефира на БНР министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Единият е този, в който се възползваме от силната подкрепа, която Венецианската комисия даде за реформата на модела на управление на съдебната власт - посочи той. - Да се възползваме от силното очакване, което има българското общество и партньорите ни в Брюксел да покажем способност за наистина сериозна реформа и до края на годината да направим една сериозна промяна.

Другото е да затънем в поредните търговийки, да направим нещо около минимума или под него - допълни министър Иванов. 

Според заявки, които Венецианската комисия дава в своето становище като препоръки и проблеми, потенциално биха намерили своя отговор в някое от направените предложения между двете четения.

Ако политическите сили в парламента подходят с необходимата доза отговорност те биха могли от тези предложения да сглобят реалния, сериозния отговор на проблеми, които стоят пред България от много време, каза правосъдният министър и допълни: Ако тази стъпка бъде направена, ние, например бихме могли да очакваме едно съществено подобряване и дори ориентиране към изход от мониторинга на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа/ПАСЕ/, който е различен от мониторинга на Европейската комисия.

Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския припомни, че България е единствената страна членка на ЕС, която е под наблюдение и на двете институции.

За възможността предложенията за промени в частта за прокуратурата да бъдат стопирани от главния прокурор, министър Иванов коментира:

Моментът е да изберем дали правим дългосрочна крачка напред или се заплитаме в някакви конюнктурни моментни спорове и отбрани на някакви рубежи, които съдържат. Силно се надявам, че ще надделее гледането в перспектива. Нека не забравяме, че от тези конституционни промени, в който и вариант да бъдат направени, няма да последват никакви драматични непосредствени размествания по върховете на властта.

Последвайте канала на

948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини