Представиха проект на Закон за наказателното правосъдие за деца

  • 29 октомври 2015 12:35

  • 1133
  • 0
Представиха проект на Закон за наказателното правосъдие за деца
© Novini.bg

Министерството на правосъдието представи проекта си за Закон за наказателното правосъдие за деца. Сред целите на закона са да защитава интересите на непълнолетните, срещу които се водят наказателни производства, да бъдат регламентирани възможностите за реабилитацията им и да бъдат защитени правата им като свидетели или пострадали.

Съществен принцип в него е сътрудничеството между системата за наказателно правосъдие и системата за закрила, посочиха от ресорното министерство.

Ключов момент от проекта е индивидуалният подход за работа с всяко дете. За всяко решение, което предстои да се вземе по отношение на дете, задължително ще се изследват индивидуалните му характеристики и нужди на детето като възраст, степен на развитие, условия на живот, и други обстоятелства. В проекта е предвидена и специализацията на всички органи, които работят в системата за наказателно правосъдие.

Проектозаконът предвижда и възможност за насочване на деца в конфликт със закона към друг начин на решаване на проблема, който позволява много от случаите да се приключват от несъдебни органи. За разследващите полицаи и прокурорите се предлагат специални правомощия, които да им позволяват да приложат мерки детето да не влиза в съда.

Законопроектът предлага и различна система за наказанията от съществуващите в Наказателния кодекс, които ще предоставят на съда мерки, които да намалят броя на делата, завършващи с наказание "лишаване от свобода".

Бюджетът на проекта е 13 840 89 лв., предоставени от швейцарското правителство и 244 251 лв., предоставени от българското.
Сред присъстващите на представянето днес бяха министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, заместникът му Вергиния Мичева-Русева и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, посланиците на Швейцария и Франция, представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, представители на Народното събрание, ръководители на окръжни и районни съдилища в страната, магистрати и експерти.

„Основната цел е да се покаже грижа за детето, да не бъде веднага наказвано, а да му се осигури втори шанс”, посочва Русева.

„По този начин децата ще имат ангажимент, а в момента нямат такъв”, допълни още тя. По думите й те отиват или в дом за деца, или в затвор и посещават училище. „Те общуват един с друг, научават се на вредни неща и като излязат не са обучени да живеят в обществото”, допълни още Русева.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини