Семеен съвет вместо затвор за тийнейджърите престъпници

  • 28 октомври 2015 21:31

  • 1867
  • 0
Семеен съвет вместо затвор за тийнейджърите престъпници
©

Децата, извършили престъпления, няма да влизат в затвора, а ще бъдат превъзпитавани от семеен съвет, така че да осъзнаят грешката си и да се поправят.

Това е една от мерките, предвидени в Закона за наказателно правосъдие за деца, който предстои да бъде публикуван за обсъждане в края на декември. Той се подготвя от работна група под ръководството на зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, пише “24 часа”. Мерките ще се прилагат спрямо тийнейджъри от 14 до 18 г. и младежи, извършили престъпление и съдени, преди да навършат пълнолетие.

Законопроектът предлага децата да не бъдат съдени, когато се извинят, възстановят щетите на пострадалия и може да бъдат превъзпитани. Целта е да не направят друго престъпление. Една от мерките е надзор от семейния съвет, в който ще влизат родители или попечители. В случай че те не се справят, ще бъдат включени баби, дядовци, лели, чичовци, социален работник, учител.

Задача на семейния съвет е да разработи план, който да представи на полицая, прокурора или съдията. В него трябва да има дейности като редовно ходене на училище, благотворителен труд в полза на образователни, лечебни, природозащитни институции, участие в културни и спортни прояви.

Прокурорът или съдията може да решат още да включат детето в програми за лечение от зависимости като наркотици, както и да наложат вечерен час и забрана да се посещават заведения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини