Съдът отмени рекордна санкция от 23,37 млн. лв. на „Булгаргаз“, наложена от КЗК

  • 12 октомври 2015 20:36

  • 1927
  • 5
Съдът отмени рекордна санкция от 23,37 млн. лв. на „Булгаргаз“, наложена от КЗК
© Getty Images/Guliver

Съдът отмени рекордна санкция от 23,37 млн. лв. на „Булгаргаз“, наложена от КЗК. Петчленен състав на Върховния административен съд със свое решение от днес отмени санкция, наложена от КЗК на „Булгаргаз“ от 23 377 600 лв. Още миналата година медиите я нарекоха рекордна.

Антимонополната комисия е започнала производство срещу газовата компания по жалба на 5 дружества на „Овергаз инк“. Тя е за злоупотреба с господстващо положение. Според решението на КЗК от 29 юли 2014 г. дружеството е въвело нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода август 2010-а година до края на 2012-а година. „Булгаргаз“ е принуждавала клиентите си да удължат срока на договора, без преговори и обсъждане на клаузите. Налагало е и клауза за едностранно прекратяване на договорите от страна на господстващата компания, без това право да имат отсрещните страни.

Освен това "Булгаргаз" е задължавала клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Това щяло да доведе до необосновано завишаване на количествата. Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, смятат от КЗК.

Тричленен състав на ВАС на 16 юни тази година отхвърля жалбата на „Булгаргаз“ и оставя в сила решението на КЗК. Решението на петчленният състав на върховните съдии от 12 октомври обаче отменя решението на тричленния и на КЗК.

Върховните съдии смятат, че клаузата за еднократното прекратяване на договора от страна на „Булгаргаз“ „ не може да се квалифицира като нелоялно търговско условие, тъй като с него не се въвежда неблагоприятна търговска клауза за клиентите на обществения доставчик, в резултат на която се уврежда конкуренцията, а съставлява типично договорно условие в кръга на нормалните търговски взаимоотношения, насочено към всички клиенти и обусловено от обективни фактори“.

И при прилагането на указания и попълване на таблици за заявените количества природен газ за следващата година „не е налице реален или възможен негативен ефект върху конкуренцията и потребителите“. Това условия не би могло по никакъв начин да се използва за увреждане на конкуренцията на пазара, смятат съдиите.

„Настоящата инстанция приема, че с оглед установените факти по делото не е доказано поведение на „Булгаргаз“ ЕАД, което може да повлияе отрицателно върху конкуренцията и да засегне интересите на потребителите и което да се изразява в налагане на нелоялни търговски условия,“ пише в решението на съда.

ВАС осъжда КЗК да заплати на „Булгаргаз“ разноските по делото в размер на 107 890,20 лева.

Последвайте канала на

1927 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иван

2015.10.20 | 11:11

5
Мафия
Българин

2015.10.20 | 11:11

4
Това може да стане само в мафиотска България....

2015.10.20 | 11:11

3
Петчленен състав на ВАС рЕзко се е обогатил с шестцифрена сума (е по-малко от 23 милиона, за да може всички да са на далавера)

2015.10.20 | 11:11

2
Напишете имената на "независимите"и "не корумпираните" съдии постановили това решение! Защо ги криете?
Георги

2015.10.20 | 11:10

1
За това няма никакъв смисъл да се опитваш да съдиш някой в Български съд. Направо в Страсбург. После имало справедливост. ДА БЕ ДА. ИЗРОДИ.

Добави коментар

Водещи новини