Пенчев: Надявам се и като конституционен съдия да не посрамя името си

  • 08 октомври 2015 11:42

  • 1251
  • 3
Пенчев: Надявам се и като конституционен съдия да не посрамя името си
© Булфото (архив)

Надявам се и като конституционен съдия да не посрамя името си и да бъда точно толкова почтен и независим, колкото съм бил винаги.

Това каза пред журналисти Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, след като беше избран за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента.
Той благодари на народните представители за доверието и отбеляза, че това е голяма чест за всеки юрист и ново предизвикателство.
Няма нещо, от което да се срамувам в моя 63-годишен живот и ми е ужасно обидно, че някой се опитва да се подиграва с мен, да се подиграва с името ми, което съм градил толкова години, коментира Пенчев по повод на изнесена информация от Патриотичния фронт по време на обсъждането в пленарната зала.

Тези намеци за партийна принадлежност, не знам колко години трябва да минат като надпартиен - седем години като председател на ВАС и пет години като омбудсман - общо 12 години, за да повярват, че мога да бъда безпристрастен и почтен, коментира той. Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет отбеляза, че одитният доклад на ВСС както не е бил прочетен от народните представители, така не е бил прочетен и от него, а правилото при финансови проверки е, ако има нарушение, да се връчат на нарушителя, който да даде обяснение.

За случая в Приморско - това е върхът на цинизма, коментира още Пенчев и посочи, че е знаел за имотите на магистратите, но не и начина, по който са придобити. "Аз бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати, като ги освободих от длъжност като председател на отделение, а сега излиза, че аз съм ги прикривал. Това е пълен абсурд", добави още той.

Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет посочи още, че няма данни да е нарушавал случайното разпределение на делата във ВАС. "След делото за Синята коалиция, за това става дума, Инспекторатът внезапно в мое отсъствие влезе в кабинета ми и ми провери компютъра да види как съм разпределил докладчика и не намериха нарушения. Ако бяха намерили, щяхте да чуете", добави той.

"Що се отнася за апартаментите - това е стар донос от 2010 г. на Яне Янев и РЗС", посочи Пенчев и обясни, че законът за деклариране на имуществото е претърпял промени и за разлика от 2001 г, когато декларирал цялото си имущество, от 2007 г. нататък декларирал само промяната в имотното състояние. "Затова не съм декларирал тези апартаменти, но съм декларирал 2001, 2002 г. От тогава се водя на отчет на Сметната палата", добави той.

Последвайте канала на

БТА
1251 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.08 | 11:56

1
много малко са честните хора в политиката .Да си жив и здрав.

2015.10.08 | 12:58

3
той и честен хахахахаахх.Чвека глсувал с 79 депутаски карти заснет от нова тв по времето на царя .
22

2015.10.08 | 12:40

2
Абе ти нормален ли си ! Константин Пенчев не е бил НИКОГА депутат. Не знам за кой говориш, но си в грешка. Добре ще е да спреш да словоблудствеш и да почвеш да си пиеш хапчетата!

Добави коментар

Водещи новини