Прекратиха обществена поръчка за 2 млн. лева за ремонт на улици в Плевен

  • 26 август 2015 14:22

  • 2103
  • 1
Прекратиха обществена поръчка за 2 млн. лева за ремонт на улици в Плевен
© Novini.bg

Председателят на Общинския съвет на БСП в Плевен Цветко Цветков съобщи пред журналисти, че обществената поръчка за ремонт на част от улиците в град Плевен е отменена от Агенцията по обществените поръчки. Средствата за ремонти на улици в Плевен са отпуснати по силата на постановление на Министерския съвет 113, от 30 април 2015 г., предава Дарик.

"Вероятно с цел да избегне дългата процедура по обявяване на обществена поръчка и при евентуален избор на изпълнител, след това и жалене от страна на други участници, Общината е решила да използва друга законова възможност - договаряне без обявление", коментира Цветков и припомни, че в самия закон ясно е записано кога може да стане това - при природни бедствия, каквито през 2014 г. на територията на Плевен не е имало.

Мотив за това решение на Агенцията по обществени поръчки е, че "съгласно чл. 19, ал.2, т.24 от ЗОП е получено становище от 13 август 2015 г. за осъществен предварителен контрол на решение за откриване на процедура на договаряне без обявление с № РД-10-987 от 18/06/2015 г. Видно от даденото заключение в становището става ясно, че изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен поради липса на достатъчно доказателства", пише в мотивите за прекратяването на поръчката.

Цветко Цветков обясни, че обществената поръчка на стойност 2 млн. лв. е дадена на един изпълнител, "без да има опасения, че може да кандидатстват и други фирми, които да предложат по-ниска цена". Той коментира, че времето след месец април е било напълно достатъчно да се проведе обществена поръчка, както е по закон и да има време за избор на изпълнител и евентуално за обжалване, както и към този момент процедурата да е приключила и да се работи вече по ремонта на улиците.

"Общинската администрация изгуби повече от три месеца и половина, процедурата по изпълнението на обекта още не е стартирала, а администрацията е в изходна точка. За да се усвоят тези пари до края на годината трябва да стартира нова поръчка, което ще отнеме над 2 месеца, а така се губи хубавото време за реализация на качественото изпълнение на ремонтите в предстоящия есенно-зимен сезон", каза Цветко Цветков.

Той коментира и въпроса, защо поръчката не е възложена на общинската фирма, която има капацитета да я изпълни, а е посочена външна фирма със седалище в Плевен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.31 | 15:25

1
Много просто - външна фирма, за да се изсмучат по-спокойно парите.....

Добави коментар

Водещи новини