ОЛАФ е загрижен за способността на българския съд да произнася присъди

  • 19 октомври 2011 12:53

  • 914
  • 0
ОЛАФ е загрижен за способността на българския съд да произнася присъди
© gettyimages

Политическият директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от фондовете на ЕС (ОЛАФ) Никълъс Айлет
изрази днес загриженост за способността на съдебните власти в България да произнасят присъди, съобщи БТА.

Айлет направи този коментар при представянето на годишния технически доклад на службата за водените проверки и разследвания в страните от Европейския съюз по съмнения за злоупотреби с европейските фондове. България остава на първо място в статистиката по броя на водените разследвания и други сходни действия до края на 2010 г. по случаи със съмнения за злоупотреби - 81. Айлет отбеляза, че ОЛАФ разчита на подаването на сигнали, защото "не може да разследва всеки". Това означава, че никой от Дания и само един гражданин или институция от Финландия и Естония са подали информация, на чието основание през миналата година европейската служба да е предприела разследване, според данните в доклада.

Имаме тясно сътрудничество с властите в България, информацията за много от съобщените случаи дойде от тях, отбеляза Айлет. Той даде пример с Румъния, където разследванията се водят основно по информация, подадена от европейските служби. Сигналите от България стават по-позитивни, коментира Айлет по повод сътрудничеството с властите в София.

Общо 61 от разследваните случаи със съмнения за измами в България са в областта на земеделието, сочи статистиката. Общо в ЕС за миналата година са разследвани 419 сигнала, а в кандидатите за членство в Общността - Хърватия, Исландия, Черна гора, Македония и Турция - 14.

Последвайте канала на

БТА
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини