Съдия Румяна Ченалова проговори за казуса с френския посланик

  • 10 декември 2014 08:13

  • 8787
  • 26
Съдия Румяна Ченалова проговори за казуса с френския посланик
©

Съдията от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова даде ексклузивно интервю по казуса с френският посланик. Френският посланик е бил подведен, защото фактите са поднесени едностранчиво. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни. Съдията е най-добре запознат със случая.Това каза съдия Румяна Ченалова в сутрешния блок на БТВ.

Ченалова обясни, че въпреки, че са платили фирмите те са били наказани, защото са констатирани нарушения. Според нея не е без значение факта, че това е станало със съгласие на синдика. "За да бъде прекратено едно производство трябва да постъпи молба от кредитора, а такава не е постъпила. Винаги, когато се образува едно производство има възможността да се вземат предварителни обезпечителни мерки, които са взети. От една страна стои кредитора, който има право да получи вземанията си, те са шест, от другата страна стои предприятието, което иска да работи. Взетите мерки имат за цел да не се разпилява имуществото. По производството са спазени всички срокове", обясни съдийката.

В никакъв случай не става дума за кражба на фирма. Вещото лице, извършило експертиза върху цялата счетоводна документация, е установило какъв е размерът на вземанията. Няма как да се прикачват кредитори, посочи Ченалова. В хода на производството са установени неправомерни действия на двамата длъжници. В дена, в който синдикът е стъпил в дружествата, за да упражни контрол, той е бил възпрепятстван. Веднага след като синдикът си е тръгнал, дружествата са започнали да се разплащат, да сключват договори и други действия, без да го уведомят.

Задълженията на дружествата са огромни, те са в размер на милиони левове, увери съдия Ченалова.

Много внимателно слушах обвиненията на френския посланик. Той заяви, че е подписан договор, който аз не съм получила и това също е нарушение.

Синдикът Панайот Велков е такъв отскоро. Аз лични контакти с него нямам. Аз работя с 14 синдика. Оказа се, че за 6 дни производството е започнало и е прекратено, така че няма  как да си го спомням. Много е важна екипната работа между съдията и синдика. Трябва да има и психологически комфорт, когато се работи. Всеки един от съдиите работи с определен брой хора, като се подбират хора, с които се работи най-добре. Той е много прецизен в работата си, дава много подробни и бързи оценки. Съдийката определи работата му като изключително добра.

Охранителната фирма, съдействаща на синдика, е претендирала вземане от кредитора и задълженията са изплатени. Съдът не е сключвал договор с охранителната фирма.

По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна и още няколко души.

Случаят вече е стигнал до Европейската комисия и предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Вчера посланикът отиде лично при премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, за да го запознае с казуса.

Действията на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова по делото за несъстоятелността на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" били насочени към спасяването на фирмите, а не към рушенето им. Състоянието на компаниите било тежко, те дори заблуждавали френската фирма майка, настоя Ченалова пред ВСС.

В момента текат проверки най-различни звена.

Румяна Ченалова опроверга обвиненията на депутата Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, който я посочи като близка на бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. Не го познавам и нямам никакви договорки с него. Накрая съдийката посочи, че обществото дължи уважение на съдиите в България, заради тежката работа, която вършат. Те не бива да се подлагат на това, което ми се случва на мен.

Мая Йорданова
8787 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2015.05.22 | 12:22

25
Защо полицията не провери банковите сметки на съдиите и прокурорите. Тогава ще лъсне истината за тях.
Идеал Петров

2015.05.22 | 12:23

26
Защото съдът разрешава отпадане на банковата тайна,а гарван гарвану око не вади,всички висши съдии са в кюпа!
fen

2015.05.22 | 12:22

24
Кой тоя че ще дава мнение за нашата съдебна система я да си хваща самолета за Франция.
ЖЕЛЕЗАРЯ

2015.05.22 | 12:22

23
Цялата ни съдебна система бъка от такива корумпирани като Ченалова.
яна

2015.05.22 | 12:22

22
Как така става в БГ всичко -света вода не напита ? Пък когато идат в европейския съд държавата плаща за некадърното правосъдие!!!

2015.05.22 | 12:22

21
бахти_мутрата има тая_па4а
само за физиономия получава 5г

2015.05.22 | 12:22

20
тая да я почват-имущество,сметки,отговарят ли на доходите и конфискация.Помиярите_не_разбират от демокрация.за такива само тоягата.

2015.05.22 | 12:22

19
Тия разбират само от бой с камъни

2015.05.22 | 12:21

17
Обществото ви дължи само як бой. Бой с камъни където и когато ви срещнат.
да

2015.05.22 | 12:22

18
При този глупав народ-разединен не става само БЛЯ-БЛЯ трудно е дасе изправиш от надупено положение!!
kostadin

2015.05.22 | 12:21

16
какво да не сме вече колония та фр послнник ние губернатор един вече имахме сега тоя аиде да си събере багажа наште политици стига да са в партер които и дае посланник ще се държи като губернатор

2015.05.22 | 12:21

15
абе това да не е във връзка с битите френските командоси в Коиловци?

Добави коментар

Водещи новини