Вещи лица на съд заради рушвет от 500 лв.

  • 28 септември 2011 07:08

  • 1072
  • 0
Вещи лица на съд заради рушвет от 500 лв.
© Булфото

Вещи лица застават пред съда за получен рушвет в размер на 500 лв.

През април 2005 г. след получен сигнал служителите от звеното за борба с организираната престъпност в търновската полиция извършват внезапна спецакция в дома на тогавашния финансов ревизор и вещо лице в съда Трифон Гостиловски. При акцията у стопанина са намерени 240 лв., а у колегата му Иван Гайнов, който по това време също е в дома му, 260 лв., получени като рушвет, съобщава "Монитор".

Двамата експерти получили парите от управителя на свищовска фирма, обвинен и подсъдим за злоупотреба в размер на 8000 лв. За да изготвят заключението по назначената от съда технико-икономическа експертиза в негова полза и така да го оневинят, двамата ревизори финансисти поискали фирмаджията да им даде 1000 лв. Парите били таксата за заплащане на исканото експертно заключение, което двете вещи лица щели да получат вече веднъж от държавата. Така за едно и също нещо те щели да приберат неправомерно два пъти пари – веднъж от държавата и втори път от подсъдимия. Вместо да им даде исканата сума обаче рекетираният неочаквано подал сигнал срещу тях в полицията. След като били спипани на място с подкупа, двамата ревизори са арестувани. След това мярката им е променена и те са пуснати под парична гаранция. Срещу Трифон Гостиловски и Иван Гайнов било образувано наказателно производство, което приключило с мнението за предаването им на съд.

Тъй като дъщерята на единия от обвиняемите - Иван Гайнов, обаче е съдийка във Велико Търново, всички магистрати си направили отвод и никой не иска да се заеме с делото. Поради това делото е поверено на съда в София. След няколко години двамата подсъдими са оправдани. След протест от страна на прокуратурата до главния прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев обаче случаят отново е възобновен.

Първо делото е разпределено в Русе, а после отново идва във Велико Търново. Тук обаче отново последват масови отводи на магистратите и поради тази причина Върховният касационен съд е разпределил делото да се гледа в окръжния съд в Габрово.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини