ВСС обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховните съдилища

Четири месеца преди края на мандата на председателя на Върховния касационен съд Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва Висшият съдебен съвет ще обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главен прокурор.

Преди месец, в отговор на писмо на 9 правни неправителствени организации, главният секретар на Европейската Комисия Катрин Дей напомни, че Комисията ще следи отблизо избора на следващия съдия №1 в контекста на механизма за сътрудничество и оценка и потвърди очакването България да превърне в установена практика назначенията на високи постове след избор, основан на реална конкуренция и в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност.

В януарския мониторингов доклад изборът на председател на Върховния касационен съд е изрично споменат като пример за такова важно назначение с обяснението, че, тъй като новият председател на Върховния касационен съд ще бъде опора на съдебната власт в България в течение на години, изключително важно е, който и да бъде избран, да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество.

Онзи ден и американският посланик в България Марси Райс призова за прозрачност при назначенията в съдебната система и също цитира предстоящия избор на наследник на Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва, припомня БНР. В контекста на тези очаквания Висшият съдебен съвет започва дебат по обновени правила за избор на следващ съдия №1, като очакването е, до началото на съдебната ваканция процедурата да бъде открита.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет