Без дебати съдиите избраха представители във ВСС

  • 12 септември 2011 16:50

  • 1198
  • 1
Без дебати съдиите избраха представители във ВСС
©

Без каквото и да е дискусия и без кандидатите да изложат дори и най-основни виждания за управлението на съдебната система съдиите избраха за свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Нинова от Върховния касационен съд (ВКС) и Димитър Фикиин от Военно-апелативния съд. Неочаквано Фикиин събра повече гласове - 93 от сочената за фаворит Марина Михайлова от ВАС. Тя взе само 63 гласа. Нинова получи най-силна подкрепа от 120 гласа.

Тя и Фикиин влизат във ВСС на мястото на подалите протестни оставки Галина Захарова и Капка Костова. Двете съдийки напуснаха възмутени от кадровата политика на съвета и най-вече от назначаването на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Представителите във ВСС се избират, като съдиите от цялата страна излъчват делегати. Сред гласуващите обаче нямаше представители на софийските районен, градски и апелативен съдилища, както и на магистратите от Благоевград и на Върховния касационен съд (ВКС), които бойкотират вота.

През лятото парламентът също попълни квотата си в съвета. Тогава в кадровия орган на съдебната власт влязоха двама магистрати със спорно минало - Кирил Гогев и Нестор Несторов. Макар и за няколко минути те поне бяха изслушани в парламента и се представиха пред депутатите.

Преди да гласуват делегатите получиха получиха пълна справка от публични източници за тримата кандидати. Тя беше направена от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Организацията направи профили и на избраните през лятото от парламента за членове на ВСС Кирил Гогев и Нестор Несторов.

"Целта ни е да се даде максимална публичност на процедурите, свързани с назначения в съдебната система. Убедени сме, че ключът към един отговорен избор е той да бъде достатъчно обективно информиран и изчистен от всякакви зависимости", пише в писмо на БИПИ до делегатите.

В него организацията се мотивира защо е направила профилите: "Небезизвестни за обществеността са кризисните обстоятелства в управлението на съдебната система. Низът от скандали, най-вече в нейния върховен кадрови орган - Висшия съдебен съвет, породи редица въпроси относно способността му да брани независимостта на съдебната власт. В атмосферата на продължаващото обществено напрежение и справедливите искания за откритост и прозрачност на назначенията, неизвестни за обществото остават и личностите на самите кандидати".

От информацията, която са събрали от БИПИ става ясно, че Теодора Нинова никога не е работила извън съда, магистрат е от 1974 г. и е член на Съюза на съдиите. Няма данни да е в конфликт на интереси, не е наказвана дисциплинарно и няма агентурно минало. Никова е декларирала, че притежава

Марина Михайлова също е дългогодишен съдия. За разлика от Нинова за нея има данни колко дела е разгледала и спазва ли законовите срокове. Справката показва, че Михайлова е с най-голям брой свършени дела в Пето отделение на ВАС – 229. Никога не е била наказвана. Тя се кандидатира за зам.-шеф на ВАС през 2009 г., но изгуби срещу колегата си Венета Марковска.

Съпругът на Михайлова Бойко Дойчинов е адвокат и тя е декларирала това. Михайлова не е била агент на бившата ДС, но мъжът е бил щатен сътрудник. Двамата имат апартамент в София, а съпругът й е получил като дарение няколко парцела и ниви.

Съпругата на Димитър Фикиин също е адвокат, става ясно от профили, изготвени от БИПИ. Не е наказван, не е агент на бившите служби и два пъти е награждаван от министъра на отбраната. Няма данни за конфликт на интереси. Фикиин е съдия от 1987 г., като за 4 години е бил военен следовател в Пловдив. Никога не е работил извън съдебната система и почти изцяло е бил във военното правораздаване.

Последвайте канала на

Novini.bg
1198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.09.12 | 18:01

1
Ама разбира се, наши-ваши 4 life.

Добави коментар

Водещи новини