Ремонтираната за 10 млн. лв. сграда на СРС е неизползваема

  • 09 май 2014 06:18

  • 1769
  • 0
Ремонтираната за 10 млн. лв. сграда на СРС е неизползваема
©

Сградата на столичния бул. "Цар Борис III", чийто ремонт глътна 10 млн. лв. с цел да приюти гражданските отделения на Софийския районен съд (СРС), няма да може да се ползва скоро заради сериозни дефекти. По стените на зданието близо до централния вход има пукнатини, които се виждат и от външната му страна, и не е ясно дали не правят обекта опасен, информира в. Сега.

Обилните дъждове пък са подновили наводненията в сградата за втора поредна година, разказаха от звеното за охрана на министерството, което се грижи за обекта. Преместването на гражданските отделения на СРС беше планирано още за миналото лято, но едва ли ще се случи и идващото. Така над 20-годишният проблем с мизерните условия, в които работи най-големият районен съд в страната, остава висящ. Министерството на правосъдието, което отговаря за съдебните сгради, прие без забележки обекта от строителната фирма "Ф-строй груп" ЕООД, която я ремонтира. В началото на март министър Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова издаде заповед, с която възлага стопанисването на имота на председателя на съда. От съда обаче настояват заповедта да бъде отменена, научи "Сега" от източници от министерството. Основната причина са откритите дефекти на ремонта. Освен това още не са построени оградата и подземният паркинг. Отделно предвидените 5 млн. лв. за обзавеждане и компютри няма да стигнат. Министърът на правосъдието може да възлага на шефовете в съдебната система стопанисването на сгради, които могат да се ползват реално и не застрашават живота и здравето на гражданите, магистратите и служителите на съда. Случаят със сградата на бул. "Цар Борис III" не е такъв, пише в писмото до ведомството на Златанова.

Междувременно от СРС съобщиха, че заради големия интерес на съдиите и служителите са поискали разрешение от Министерството на правосъдието да посетят бившата сграда на ГУСВ, за да се запознаят на място с направеното и със съществуващите проблеми. Те искат това да стане в събота, тъй като е работен ден, а почти няма насрочени заседания и няма да се спъне нормалната работа на съда. Заради битовите проблеми неведнъж от СРС са заплашвали да излязат на стачка. Когато напрежението се нажежи, изпълнителната власт проявява активност по темата със сградните неволи на съда, но после бързо всичко замира. Така например пари за обзавеждането на съда бяха отпуснати под заплахата, че магистратите ще спрат да работят. В СРС правораздават над 100 магистрати, служителите са повече от 400. Те отговарят за десетки хиляди висящи дела и над 600 000 архивирани. От министерството вчера не отговориха дали магистратите ще получат разрешение да видят бъдещите си работни места. Коментарът им за проблемите с ремонта също се очаква днес.

Освен преместването на гражданските съдии в преустроената сграда на бул. "Цар Борис III" вече трябваше да е факт и пренасянето на наказателните съдии и районните прокурори в зданието на бул. "Скобелев" (т.нар. военно НДК). Преустройването му в съдебно обаче дори още не е започнало. Ремонтът е на фаза "документи". Докато текат ремонтите, брачната колегия на СРС е настанена под наем на ул. "Съборна", което всеки месец струва на данъкоплатците над 10 хил. лв.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини