Правосъдното министерство: Не сме изразходвали неправомерно 600 000 лв. от бюджета

  • 06 ноември 2014 14:41

  • 1077
  • 0
Правосъдното министерство: Не сме изразходвали неправомерно 600 000 лв. от бюджета
©

Служебният заместник правосъден министър Петко Петков опроверга информацията, че са изразходвани неправомерно 600 000 лева от бюджета. В изявление до медиите той определя написано в няколко сайта като "неверени твърдения и манипулативни внушения."

Касае се за сградата на т.нар Военно НДК, а според информации в медиите въпросните средства са дадени на архитекта - носител на авторските права върху архитектурния проект на сградата, за извънсъдебно споразумение.

Министерството има шанс да придобие авторските права върху архитектурния проект на Военното НДК в пълен обем и завинаги, а водените срещу него дела за сумата от 1 200 000 лева да бъдат прекратени, без това да коства нито лев на бюджета, пише в изявлението си Петко Петков.

Категорично не мога да се съглася, че това е основание да се злепоставя Министерството на правосъдието и да се правят опити да бъдат компрометирани усилията ни да решим сградния проблем на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, заявява Петков.

Понастоящем в Софийския районен съд работят близо 140 съдии, около 600 съдебни служители и около 150 прокурори, които се помещават на площ между 7000 и 8000 кв. м., при необходими около 18 000 кв. м.

Според тиражираното в няколко сайта на арх. Марин Бакалов били платени около 600 000 лева за отстъпване на авторски права по отношение на сградата на т.нар. Военно НДК.

Петко Петков уточнява, че са водени разговори с Бакалов и той се е съгласил да прехвърли правата си на Министерството на правосъдието в пълен обем и завинаги, както и да се откаже от водените от него дела срещу сумата от 80 000 лева.

Тази сума, с оглед постигната с новия изпълнител договорка, няма да бъде за сметка на държавния бюджет, а ще бъде изплатена от дължимите му пари по проекта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини