Министри отиват на съд, ако пилеят държавни пари

  • 16 януари 2014 06:05

  • 1398
  • 4
Министри отиват на съд, ако пилеят държавни пари
© Булфото

Министри, чиновници и представители на съдебната власт вече няма да се отървават само с глоба, а ще бъдат съдени, ако са пилели безразборно държавни пари. Това е записано в новия Наказателен кодекс, приет на вчерашното заседание на кабинета, информира в. Монитор.

Корекциите са направени в текста, който регламентира замяната на наказателната отговорност с административна. Според сега действащата нормативна уредба условията да се разминеш със съд бяха да имаш чисто съдебно минало да платиш нанесената от теб вреда и извършеното престъпление да се наказва с до 3 години затвор. В тези хипотези попада и най-често използваният текст за дела срещу бивши държавници – за безстопанственост. С промените в закона обаче разследвания като това за харчените от кабинета „Борисов” милиони за полети на Авиоотряд 28 няма да може да се разминават само с глоба за виновните. Срещу тях ще бъдат завеждани съдебни дела и могат да бъдат наказани дори с ефективен затвор.

Новият текст предвижда да отпадне и по-леката санкция за дрогирани шофьори, спипани на пътя или други леки престъпления, извършени под влиянието на наркотици. Всички те също ще трябва да отиват на съд. Друга новост в Наказателния кодекс е регламентирането на гражданския арест. Според приетите вчера текстове ако спипаме крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го поступаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите. Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец.

Предвидена е и опцията за нападение при „крайна необходимост”. В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси”. В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи. „Предложената нова уредба за залавянето на престъпник е много по-добра от действащата”, заяви вчера правосъдният министър Зинаида Златанова. Тя обясни, че засега кабинетът се придържа и към идеята наказанието „доживотен затвор без замяна” да отпадне.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1398 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.01.16 | 16:10

4
napomniat za leteneto na borisov che triabva da se nakajat vinovnicite za pileene na pari a dogan kato prisvoi takava goliama suma pari ot cankov kamak za nego niama nakazanie pri nego vsichko e zakonno to se znae vrana na vrana oko ne vadi vsichko e zabluda na naroda
ъ?

2014.01.16 | 14:40

3
Искате да кажете, че до сега това е било безнаказано?!..бах мааму, къде живеем..

2014.01.16 | 14:08

1
отпадна смисълът на текста в проекта на Министерството на правосъдието за нов Наказателен кодекс (НК): " чл. 305, ал. 3: Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години". РАБОТЕТЕ НА ВОЛЯ ВЪВ ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ! "отпада като вид наказание и предателството във време на война, защото не е актуално." (?!) "

2014.01.16 | 14:08

2
бхк

Добави коментар

Водещи новини