Разследването на атентата в Бургас продължава

  • 13 декември 2013 09:39

  • 706
  • 0
Разследването на атентата в Бургас продължава
©

Разследването на атентата на бургаското летище Сарафово ще продължи най-малко до късната пролет или началото на лятото, признаха пред "България Днес" от прокуратурата. Така, ако се стигне до процес, в най-добрия случай той ще започне около две години след взрива, при който загинаха 7 души, а 35 бяха ранени.

Разследването в момента е продължено до 21 февруари. Едва ли обаче криминалистите ще се вместят в този срок.

"След това по всяка вероятност ще поискаме ново удължаване. Излизат все нови и нови доказателства. Всяко, което открием, води до още информация, която трябва да се анализира", обясни наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова. Държавният обвинител дори в момента е в отпуск, като си взела почивка от ежедневните си задължения, за да може да чете материалите по делото. Според прогнози от прокуратурата след 21 февруари вероятно ще се стигне до ново тримесечно удължаване на разследването. Ако то бъде последното, едва ли ще се стигне до съд преди съдебната ваканция и процесът най-рано ще тръгне през септември 2014 г.
През септември главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в прогнозира, че обвинителният акт ще бъде внесен в съда най-късно до март 2014 г. Тогава той заяви, че 95% от работата по случая е приключена. Вече са получени отговори на съдебните поръчки. Предстои да бъдат довършени някои от експертизите.
"Президентът получава абсолютно регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че малко или много то засяга и въпроси на националната сигурност", каза Цацаров тогава, но се презастрахова, че "обвинителен акт ще бъде внесен тогава, когато прокуратурата прецени, а именно прокуратурата е тази, която може да прецени това и трябва да го прецени, че са налице предпоставките за това".
Цацаров обясни, че амбицията на подчинените му е да внесат материалите по делото в Бургаския окръжен съд "максимум до първите три месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица". Това обаче ще стане, ако заподозрените бъдат предадени на България, каза Цацаров, който след това уточни, че в противен случай съдебният процес ще бъде задочен.
"Когато освен това тези виновни лица бъдат поискани по съответния международен ред, защото за поне две от тях ние знаем точната самоличност, а в момента и точното местонахождение и едва ако тези лица бъдат преведени в България по съответния международен ред, тогава ще се пристъпи към съдебен процес", заяви още Цацаров.
По думите му разследващите ще използват всички правни механизми, за да бъдат екстрадирани до България двамата заподозрени за организацията на терористичния акт, чиято самоличност беше огласена от службите това лято - австралийският гражданин Мелиад Фара и канадецът Хасан ел Хадж Хасан.

Последвайте канала на

Десислава Станева
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини