Борисов отрекъл лично да е дал заповед за обстрела на Чакъра

  • 01 ноември 2013 07:20

  • 1812
  • 1
Борисов отрекъл лично да е дал заповед за обстрела на Чакъра
©

Бившият премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е разпитван три часа за спецоперацията, при която бе убит Тодор Димов - Чакъра, но е отрекъл, че лично е дал заповед за обстрел на къщата на жертвата край Харманли. Тя бе атакувана преди 10 г. от спецотряда за борба с тероризма с ръчни противотанкови гранатомети (РПГ) и бе срината почти до основи, пише "24 часа".

По това време Борисов бе главен секретар на МВР. Твърдеше се, че той е ръководил акцията, в която участваха 31 командоси и 80 полицаи от Харманли, Хасково, Свиленград и Гранична полиция. Блокадата продължи 24 часа, след като Чакъра се барикадира в къщата и стреля.

В 10,30 ч в сряда Борисов се явил в Софийската военноокръжна прокуратура на ул. "Позитано" и си тръгнал в 13,30 ч. В присъствие на адвокат той изложил своята версия, че МВР е действало правилно.

"Разкажете, какво ви е известно по случая", бил първият въпрос на наблюдаващия прокурор по делото. Борисов бил поканен да разкаже всичко, което знае за акцията - как се е стигнало до нея, как е проведена, кога е отишъл в Харманли и какво е заварил на място. Бившият премиер отговарял, без да се притеснява. Той е един от последните свидетели, разпитани по делото, което бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

По график военната прокуратура вече е разпитала почти всички командоси, включително и шефове в спецотряда за борба с тероризма. Назначена е и комплексна експертиза с участие на специалисти по взривовете, пожарникари и лекари.

"Ще се изяснява отново всичко, до най-малките детайли, включително и причината за смъртта на Чакъра", обясни запознат с разследването пред "24 часа".

До новото дело се стигна, след като през февруари България бе осъдена в Страсбург да плати 50 000 евро обезщетение на вдовицата и двамата синове на Чакъра. Основният мотив бе, че властите у нас не са приложили стандарта за "абсолютна необходимост" при употреба на сила. Къщата е обстрелвана поне 15 пъти.

Последвайте канала на

1812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.18 | 06:27

1
А бе мухльо Петров, искаш да кажеш, че убийци са комунистите, а не Борисов. Няма по- честен и уважаван човек от Бойко. Само ГЕРБ и ПОБЕДА!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини