Сарафов: Случаят с костинбродските бюлетини е дело на немарлив чиновник

  • 15 октомври 2013 19:54

  • 5056
  • 17
Сарафов: Случаят с костинбродските бюлетини е дело на немарлив чиновник
© Булфото

Скандалният случай с костинбродските бюлетини е дело на „немарлив чиновник, който не си е свършил работата". Това обобщение направи пред БТВ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, визирайки бившият главен секретар на МС Росен Желязков.

В понеделник прокуратурата повдигна на Желязков обвинение за престъпление по служба по случая „Костинброд". Според държавното обвинение главният секретар на МС при управлението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а по-късно и на служебния кабинет, не е упражнил контрол върху печатницата "Мултипринт" - с цел да набави облага за собствениците й.

Според Сарафов това е единственото престъпление на чиновника, на базата на което може да му бъде търсена отговорност в съда. В работата му обаче имало редица други пропуски, които щели да бъдат включени в доклад на наблюдаващия прокурор. В тази връзка заместникът на Сотир Цацаров уточни, че не се предвижда разширяване на кръга обвиняеми лица, така че делото ще върви към приключване.

Сарафов бе лаконичен в коментара си на друга водеща тема от първия ден на новата седмица - присъдата срещу България да плати 40 000 обезщетение на социалиста Борислав Гуцанов заради ареста му в рамките на операция „Медузите", под ръководството на Цветанов. „Ако внимателно се прочете обвинението, ще се види, че там се посочва унижение при задържането - прокуратурата не задържа, задържа МВР", каза Сарафов.

Той коментира на кратко и развитието по други скандални дела, по които работи прокуратурата. Сред тях са двете срещу бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, подновеният случай „Чакъра", както и този за тефтера на Филип Златанов.

Във връзка с делото за смъртта на Чакъра, Сарафов припомни, че се провежда ново разследване след решението на Европейския съд по правата на човека. Назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза, защото къщата, в която е била Чакъра е изгоряла, назначена е и съдебно-медицинска експертиза, разпитват се свидетели и вероятно ще бъде разпитан и бившият премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Провеждат се следствените действия, препоръчани от Европейския съд.

Зам.-главният прокурор коментира защо се стигна до отвод на съдията по единственото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, което стигна до съда: „Прокуратурата поиска отвод, защото когато е налице каквато и да е предпоставка за предубеденост на съдията, каквито са няколкото публикации в пресата, това би могло да предизвика съмнения в обективността на съдията и неговото решение, независимо какво е то. Не може да не се съобразяваме с изложеното в медийните публикации, заяви той. Това дело се доказва не само със свидетелските показания, но и с документите в делото, един от тях доказва, че бившият вътрешен министър не е извършил задълженията си по служба, предписани от закона. Воденото разследване, което може би е осуетено е водено за изнудване, отвличане, за далеч по-сериозни престъпления. Разследването срещу Орлин Тодоров е водено за отвличане и изнудване", подчерта Сарафов.

Във връзка с другото разследване на прокуратурата срещу Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, заместник-главният прокурор заяви, че това дело може да влезе в съда едва, когато дойде отговор на изпратената от нас съдебна поръчка от Великобритания.

„Моето лично мнение като гражданин е, че колкото повече информация се предостави във връзка с това дело, толкова по-добре", каза Сарафов запитан дали трябва да се публикуват онези над 875 телефона, които са подслушвани без разрешение, докато Цветанов беше вътрешен министър. Сарафов все пак уточни, че единствено и само наблюдаващият прокурор по делото може да прецени дали тези телефони може да станат публично известни.

Прокуратурата е с категорична позиция за обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа по делото, по което той е обвинен за възпрепятстване на разследване срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

По повод второ дело за подслушванията Сарафов каза, че до месец-два то ще влезе в съда. Според Борислав Сарафов първото дело срещу Цветанов не се доказва само със свидетели, а и с доказани документи. “Цветанов в качеството си министър не извършил действията си по служба, затова е повдигнато делото”, посочи прокурорът.

По повод второ дело за подслушванията Борислав Сарафов каза, че до месец – два то ще влезе в съда. Ход на делото ще бъде даден след направената експертиза. На въпрос защо се прикриват 885 подслушвани телефона и не стават достояние тези, които са подслушвани, Сарафов посочи, че те са част от следствената тайна и не бива да ги публикуваме в сайта на прокуратурата но този етап.

Прокурорът изрази опасения, че някои от свидетелите по делото на подслушвания е възможно да се отметнат от показанията си, но това няма да повлияе върху цялостното дело. Борислав Сарафов подчерта, че колкото повече информация бъде давана на гражданите, толкова по-добре.

Сарафов заяви, че има стартирано досъдебно производство по случая „Мишо Бирата”. Припомняме, че там основно действащо лице е експремиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който покровителства фабрика на „Леденика” и осуетява проверка.

По случая „Чакъра”, когато престъпник бе обстрелван с гранатомет по заповед на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г (тогава главен секретар на МВР – б.р.) през 2003 г., върви разследване след осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Вероятно Борисов ще бъде разпитан, каза Борислав Сарафов.

Последвайте канала на

5056 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
АХАХ

2014.02.13 | 20:53

16
малеее ,ЖАЛКО САРАФОВ,МА МНОГО ЖАЛКА РАБОТА ,БЕ ...СТИГА СТЕ ОБСЛУЖВАЛИ ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ,ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ,НА ВСИЧКИ НИ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ НЯМА ЗА КАКВО ДА ОСЪДИТЕ ЦВЕТАНОВ.

2014.02.13 | 20:54

17
Чудя се каква е тази прокълната "човешка" психика че да се объркаш и така пламенно да засщитаваш един изрод психопат комунист идиот и слабоумно подобие на милиционер жаден за власт и извращения само зашото олигофренския бг народ се е подмамил да му гласува доверие преди 4,5 години?

2014.02.13 | 19:30

15
ПРАВИЛНО БОКО ТИКВАТА Е НЕМАРЛИВ "ЧОВЕК" СЪС ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

2014.02.13 | 19:08

14
В крайна сметка , преврата успя.Какво се говори сега е без значение.
banda88

2014.02.13 | 17:33

13
i sq kvo pravim s barekovci, stani6evci i t.n., koito nai-naglo lujeha v denq za razmisul ... samo tova naru6enie bi trqbvalo, ako bqhme normalna durjava, da dovede do ostavki na stani6evci, na ore6arovci i t.n., ostavete peevski, pejanskiq problem, policeiskoto nasilie, cenzurata, zaemite, diskriminaciqta i t.n. ... ta te izlugaha vsi4ki ...
13

2014.02.13 | 17:32

12
къде е сега мая общата,и оня дългия капут,защо не ги прижикат за хаоса които създадоха.няма кои да се самосезира за ситуацията,тя се ръководи извън България.боико сигурно се е опънал на някоя ,,велика сила".

2014.02.13 | 17:31

11
Според мен дори не е чиновника. Машината сама се е заредила с хартия, пpoграмирала ce е и е paзпечатала 400 хиляди бюлетини, защото е била фeнкa нa Бoко. А за Чакъра, той пpoсто ce е cкapaл с гpaнатомета една седмица по-рано.

2013.11.28 | 14:47

10
Шибан герберазки цензуратор!

2013.10.16 | 15:44

9
започват да се покриват и да се пазят. До сега да има осъден политик? Не се лъжете, че (ще) има някога правосъдие. Всички са навързани

2013.10.16 | 07:08

3
ще му пръднете на дедовия, политически слугинчовци, комунизма изчезва
!!!!!!!!!!!!!

2013.10.16 | 07:34

8
Най-добре е да изчезнат глупаците !!!

2013.10.16 | 07:09

7
добрутро, Пено.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини